Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Testiranje inteligencije u Gimnaziji V. Nazora

26.09.2010. 22:00
Testiranje inteligencije u Gimnaziji V. Nazora


Na Dan inteligencije Zadar se pridružio sedam hrvatskih gradova u kojima je održano testiranje inteligencije u organizaciji Mense. Testiranje je održano regionalno za područje cijele Dalmacije u Gimnaziji Vladimira Nazora u subotu, u trajanju od 11 do 15 sati.
Mensa je međunarodna udruga natprosječno inteligentnih osoba. Gotovo svaka država ima svoju nacionalnu Mensu s oko sto tisuća članova, dok u Hrvatskoj ima oko tri tisuće ljudi koji su ostvarili pravo za učlanjenje u Mensu, no samo 700 njih odlučili su se za članstvo.
– Danas je značajan dan za Mensu jer se Dan inteligencije obilježava testiranjem, a paralelno s Hrvatskom još tridesetak država u svijetu organizira testiranje točno u ovo vrijeme. U Dalmaciji smo odlučili da grad testiranja bude Zadar jer je to grad koji pokazuje dosta dobar odaziv i što se tiče medija, ali i jako dobar odaziv kandidata, rekao je Dubravko Mitrović, predsjednik podružnice za Dalmaciju. Inače Mensa testiranje obavlja jednom do dva puta godišnje.
Na testiranje u Zadru putem interneta prijavilo se oko 35 kandidata, a otprilike toliko javilo ih se i na dan testiranja. Cilj je bio skrenuti pozornost na ljude koji imaju veće sposobnosti nego to pokazuju, ali i podsjetiti javnost da tim ljudima ne daju povlastice. Podaci s testiranja potpuno su tajni, a kandidatima će rezultati stići na kućnu adresu s ponudom da se pridruže Mensi ako su ostvarili pravo i ako to žele.