Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dvojac oslobođen krivnje zbog razbojstva i oduzimanja slobode

26.09.2011. 22:00
Dvojac oslobođen krivnje zbog razbojstva i oduzimanja slobode


Ivica Jović i Joško Štefanić oslobođeni su optužbi za oduzimanje slobode Goranu Deviću, a Štefanić i za razbojstvo nad njim zbog nedostatka dokaza


Joško Štefanić i Ivica Jović jučer su nepravomoćno oslobođeni krivnje u postupku koji se protiv njih vodio pred sutkinjom Dijanom Grancarić na Županijskom sudu u Zadru. Štefanić je bio optužen zbog razbojstva, a zajedno s Jovićem i zbog oduzimanja slobode na štetu njihova poznanika Gorana Devića.
– Nakon provedenog dokaznog postupka ovo Sudsko vijeće nije pronašlo nedvojbene dokaze da su optuženici zaista i počinili kaznena djela koja su im se optužnicom stavljala na teret, a osim toga, sam oštećenik tijekom iznošenja svog iskaza bio je u nekim dijelovima sam sebi kontradiktoran, nesuvisao i nesiguran. Stoga je vijeće primijenilo načelo “in dubio pro reo” te je donijelo presudu u korist optuženika – obrazlažući presudu rekla je sutkinja Dijana Grancarić napomenuvši kako je Sudsko vijeće razmotrilo i nalaze psihijatrijsko-psihološkog vještačenja koje je pokazalo da je inkriminirane večeri Dević bio pod utjecajem od 2,18 promila alkohola, a osim toga, konzumirao je i heptanon pa je prema mišljenju vještaka kao takav mogao imati i tzv. rupe u sjećaju ili iskrivljenu sliku stvarnog događaja.
– Nedvojbeno je da su Deviću nanesene ozljede upravo na način kako je on to i opisao, ali nije dokazano da mu ih je Štefanić nanio s ciljem da mu oduzme podvodnu pušku i motalicu za cigarete vrijedne 850 kuna – pojasnila je Grancarić te dodala kako nema dokaza da mu je te predmete uzeo upravo Štefanić jer nikada nisu pronađeni, a osim toga, policija nije pretražila njegovu kuću nakon prijave. Isto tako, tijekom dokaznog postupka nije dokazano ni tko je od trojice koji su tu noć bili u Devićevu stanu, njega zaključao te mu odnio ključeve stana.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva Štefanić se teretio da je 27. veljače ove godine susreo Gorana Devića u kafiću u Ulici Ivana Gundulića, odakle su se potom, na Devićev poziv, on i još jedan nepoznati muškarac zaputili u Devićev stan. Tamo je nakon kraće prepirke Štefanić fizički napao Devića udarivši ga metalnom “teleskop” palicom po glavi i nogama po tijelu jer mu je ovaj navodno odbio dati tabletu za bolove. Dok je Dević ostao ležati na podu sobe u polusvijesti, Štefanić ga je potom zajedno s Jovićem zaključao, a da bi kasnije izašao iz stana, Dević je morao bravu razbiti bušilicom i kliještima.