Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povratak na početke pisane riječi

26.09.2011. 22:00
Povratak na početke pisane riječi


– Škola o starim rukopisima je zapravo nastavak škole koju smo imali prije dvije godine o staroj građi koja je obuhvatila razdoblje od kraja 15. pa do 19. stoljeća. Ove godine išli smo natrag u povijest, dakle obrađujemo rukopisnu građu prije tog razdoblja, rekla je prof. Willer


Nakon Ljetne škole nakladništva na Sveučilištu u Zadru jučer je otvorena i Ljetna škola starih rukopisa. Glavni organizatori škole su Odjel za knjižničarstvo Svečilišta u Zadru, Karl-Franzens Sveučilište u Grazu, Vestigia – Centar za istraživanje rukopisa (Austrija), a suorganizator je Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ljetna škola starih rukopisa nastavak je Ljetne škole starih knjiga koja je na sveučilištu održana 2009. godine, a namijenjena je studentima doktorskog studija “Društvo znanja i prijenos informacija” Sveučilišta u Zadru, ali i svim drugim zainteresiranim članovima akademske zajednice koji se u svom poslu dotiču ove tematike.
Voditeljica škole izv. prof. dr. Mirna Willer istaknula je kako je ovogodišnja škola naišla na veći odaziv od prve, te je po svojim polaznicima, ali i izlagačima poprimila međunarodni karakter.
– Škola o starim rukopisima je zapravo nastavak škole koju smo imali prije dvije godine o staroj građi koja je obuhvatila razdoblje od kraja 15. pa do 19. stoljeća. Ove godine išli smo natrag u povijest, dakle obrađujemo rukopisnu građu prije tog razdoblja. Imamo i više sudionika nego prije dvije godine, sve zajedno nas je oko četrdeset studenata doktorskog studija i to ne samo s Odsjeka za knjižničarstvo, imamo i studente iz Zagreba, Austrije, Osijeka, Ljubljane te čak nekoliko studenata iz Bugarske. Po svojim sudionicima škola je svakako poprimila jedan međunarodni karakter, a po svojim izlagačima već smo i prije dvije godine imali profesore iz cijeloga svijeta, pa tako i ove. Počeli smo upravo s profesoricom Anne Gillian sa sveučilišta UCLA iz SAD-a, a u narednih nekoliko dana predstavit će se i predavači iz Graza, Ljubljane i naravno hrvatskih gradova, istaknula je prof. Willer.
Na samom otvorenju škole okupljene su pozdravile pročelnica Odjela za knjižničarstvo prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić, voditeljica škole izv. prof. dr. Mirna Willer te tajnica škole Marijana Tomić. Aparac Jelušić pozdravila je okupljene uime organizatora te im poželjela uspješan boravak i rad na Sveučilištu u Zadru, a na samom otvorenju uvodno predavanje održala je prof. Anne Gillian sa sveučilišta UCLA iz SAD-a.
Ljetna škola starih rukopisa u Zadru trajat će pet dana, do 30. rujna, a za to vrijeme održat će se brojna predavanja i radionice.
Iako otvorena jučer, Ljetna škola starih rukopisa neslužbeno je počela već u nedjelju seminarom prof. Nataše Golob sa Sveučilišta u Ljubljani koji je bio izuzetno posjećen i od studenata doktorskog studija “Društvo znanja i prijenos informacija”, ali i polaznika škole.