Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Santiniju nedostaje samo lanjski Mršić

26.09.2011. 22:00
Santiniju nedostaje  samo lanjski Mršić


Angažiraniji Mršić silno bi rasteretio Santinija, kako u realizaciji tako i asistencijama jer ne treba zaboraviti da se Santini često previše vraća prema sredini igrališta da bi dobio loptu


Bio je to tipični lanjski Zadar. Napadački suzdržan, u veznoj liniji stabilan, a u obrani neprolazan. Tako je prošle sezone Zadar na Stanovima osvajao bodove, a na taj je način u subotu pobijedio i Zagreb. Premda je Luka Pavlović, trener Zagreba, govorio o prilikama svoje momčadi i o tome da je Zagreb “morao osvojiti barem bod” naš je dojam malo drugačiji. Zadar nije igrao za udžbenike, Zadar nije razbio Zagreb, ali Zadar je pobijedio. I to zasluženo. Jer osim pogotka Ivan Santini u dva je navrata bio u odličnim pozicijama, ali je oba puta pogodio okvir gola. Ako uzmemo u obzir i taj podatak onda se ne može govoriti i o nekakvoj sretnoj pobjedi Zadra. S te strane na Stanovima mogu biti mirni, Zagreb je ostao bez bodova ne zato što nije imao sreće nego jednostavno zato što je bio – lošija momčad.
Nema drugog napadača
Zagreb je još jednom potvrdio ono što se dalo naslutiti već tamo nakon 2. kola i gostovanja Hajduka – Ivan Santini postao je čovjek bez kojeg je nemoguće zamisliti igru momčadi Dalibora Zebića. U svojim izjavama Santini stalno naglašava važnost momčadi u i tome je nesumnjivo u pravu. Ipak, svaka lopta koja ide prema naprijed kao po nekoj inerciji traži Santinija. Koliko je to dobro toliko može biti i loše jer teško je očekivati da će Santini baš uvijek i svugdje zabijati golove. Zadru ove sezone nedostaje “lanjski” Antonijo Mršić koji igra na nižoj razini od onoga što je pokazivao prošle sezone. Mršić nema čvrstine u duelima, udarci iz daljine su mu postali izrazito neprecizni, premda je jasno da je njegov potencijal i u tom dijelu velik. Angažiraniji Mršić silno bi rasteretio Santinija, kako u realizaciji tako i asistencijama jer ne treba zaboraviti da se Santini često previše vraća prema sredini igrališta da bi dobio loptu. To znači da ga do zone udarca čeka dug put na kojem stoje protivnički igrači. U konačnici Santini se tako previše troši. Iako je Zadar u prijelaznom roku angažirao tri igrača koja su trebala biti pojačanja u napadu za sada se nijedan od njih nije potvrdio kao dugoročno rješenje. Vedran Gerc već je napustio Stanove, a Josip Ivančić nije donio ono što su na Stanovima od njega očekivali. Ibrahim Hajdini i nije pravi napadač, njegova uloga u momčadi podsjeća na onu Mršićevu, ali svejedno Zebić Hajdiniju ne vjeruje toliko da bi ga stavio od prve minute.
Pojačana obrana
Dobitak nakon Zagreba je Ivan Ćurjurić koji se rastrčao nakon što je u posljednjih pola sata ušao u igru. Pitanje je samo što će s Ćurjurićem biti na sljedećim utakmicama budući da je i prethodnih sezona imao poteškoća s konstantnosti forme. Ili bolje bi bilo reći s time što je malo igrao u kontinuitetu. Možda će Ćurjurić svojim izvedbama natjerati Zebića da ga ubacuje od prve minute, a možda će i dalje ostati (samo) potencijalni džoker. Dobrih 90 minuta je i iza Luke Begonje kojem je u dva navrata nedostajalo samo malo preciznosti za upisivanje među strijelce. Za Begonju je najvažnije da je u prvih 11 i da, za razliku od lani, igra svako utakmicu.
Toni Pezo pokazao je da se dobro snalazi na poziciji korektora i nije nerealno očekivati da će na tom mjestu ostati i nakon povratka Marina Con, posebno kada se zna da je Conu lakše igrati stopera. Vratio se Mario Bilen, igrač kakvog Zadar dugo nije doveo u svoje redove. Riječ je o pouzdanom braniču koji u kombinaciji s Pezom, Conom i Jonjićem tvori sasvim respektabilnu konkurenciju za zadnju liniju. Dakle, Zadar se nekako uspio posložiti i doći do osmog mjesta što je nakon skoro trećine sezone dobar doseg.


Redoslijed stijelaca Prve HNL




8 golova: Ivan Santini (Zadar)
5 golova: Leon Benko (Slaven Belupo), Marin Tomasov (Hajduk)
4 gola: Domagoj Antolić (Lokomotiva), Fatos Beqiraj, Luis Ibanez, Šitum Mario (svi Dinamo), Anas Sharbini (Hajduk)


Tri strijelca za 11 golova


Zadar je ove sezone postigao 11 golova, od čeka Santini osam. Dva gola dodao je Luka Begonja (Lučko, Šibenik), a jedan Antonio Mršić (Rijeka). Sasvim suprotna situacija bila je prošle sezone kada se na kraju godine čak 13 igrača našlo među strijelcima. Možda i ove sezone bude tako, no kako je krenulo…


U Split bez Luke Begonje


U 10. kolu Zadar u subotu 1. listopada (18 sati) gostuje kod Splita u Parku mladeži. Dvoboj s trećom momčadi lige propustit će Luka Begonja koji je protiv Zagreba zaradio treći žuti karton. Begonja je nastupio u svih devet utakmica, a pet puta na terenu je bio svih 90 minuta. S dva žuta kartona utakmicu protiv Splita očekuju Igor Banović, Marin Con, Ivan Santini, Ante Sarić i Jakov Surać.