Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Teret potpoljenog broda kod Gnalića dobit će svoj muzej

26.09.2011. 22:00
Teret potpoljenog broda kod Gnalića dobit će svoj muzej


Točna lokacija još uvijek nije određena, ali zapravo već nekoliko godina se razmišlja o izgradnji potpuno nove zgrade koja bi isključivo čuvala teret potpoljenog broda kod Gnalića, rekao je Samardžić
Večeras (srijeda) u 20 sati  u Muzeju antičkog stakla otvara se izložba “Staklo iz  morskih dubina – Brodolom  kod Gnalića”. Jučer smo, tijekom konferencije za medije u MAS-u, premijerno  razgledali ovu izložbu i iz  prve ruke možemo potvrditi  da se radi o vrhunskoj građi  koju svakako valja pogledati.
Lokalitet nezaštićen
– Uvijek kada se govori o  Gnaliću ističe se da je to  jedan od najznačajnih podvodnih lokaliteta u Hrvatskoj, pa i svijetu. Sama činjenica da naš muzej čuva preko 20 000 predmeta s ovog  lokaliteta najbolje govori i  valorizira. Tek u ovako modernim vitrinama i prostoru  to bogatstvo dolazi do punog  izražaja. Nedavno smo u  Biogradu održali mini znanstvenu radionicu i jedinstveni zaključak je bio da taj teret  zaslužuje, i to će biti zadatak, ne samo Zavičajnog  muzeja, nego prvenstveno  mislim na MAS i svekoliku  kulturnu i muzeološku javnost, da uistinu na najbolji  mogući način prezentiramo i  našoj političkoj javnosti da  je sazrelo vrijeme da se  počne raditi na jednoj potpuno novoj zgradi u kojoj će  biti prezentirana ova zbirka,  rekao je tijekom konferencije Draženko Samardžić,  ravnatelj Zavičajnog muzeja  u Biogradu u kojem se čuvaju predmeti pronađeni kod  Gnalića. Naglasio je i kako  lokalitet još uvijek nije do  kraja istražen te jedan dio  predmeta, zajedno s ostacima broda, leži nezaštićen na  morskom dnu.
Na konferenciji je bilo govora i o budućoj suradnji  Zavičajnog muzeja i MAS-a  na staklenim pronalascima s  Gnalića, a Samardžić je novinarima otkrio i kako se već  dulje vrijeme razgovara o  inicijativi izgradnje novog  muzeja u Biogradu namijenjenog predemtima Gnalića.
– MAS je, kao jedan od  najmlađih muzeja na našem  području, uistinu nezaobilazna destinacija, ali i institucija, kada govorimo o  vrijednosti, značaju, obradi i  čuvanju stakla, ne samo iz  antičkog vremena, nego, naravno, i ovoga koje se čuva u  svim ostalim muzejima. Tu  prvenstveno mislim na onaj  potencijal koji ima ovako suvremena zgrada s modernom  aparaturom i stručnim djelatnicima jer uskoro će, zasigurno, trebati pristupiti samoj konzervaciji i restauraciji naše građe, rekao je Samardžić, istaknuvši kako ozbiljna inicijativa za izgradnju muzeja postoji već nekoliko godina.
Muzej iz fondova EU
– Postoji nesumnjiva podrška gradskih vlasti Biograda za izgradnju zgrade muzeja, što je više puta prezentirano i na sjednicama  gradskog vijeća i preko tiskovina. Točna lokacija još  uvijek nije određena, ali zapravo već nekoliko godina se  razmišlja o izgradnji potpuno nove zgrade koja bi isključivo čuvala teret potpoljenog broda kod Gnalića. Samardžić je istaknuo kako mogućnosti vide i u iskorištavanju fondova EU kako bi se ova ideja što prije  realizirala. Nekoliko riječi rekao je i  ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo  Fadić:
– Povod ovakvoj izložbi je  upravo taj što istraživači potopljenog broda kod Gnalića  kažu da je jedna četvrtina  brodskog tereta sadržavala  staklo, pojasnio je Fadić kazavši kako se radi o bogatoj  staklenoj građi od oko 5 000  staklenih predmeta od čega  će večeras u muzeju biti  izloženo njih otprilike 600.  Stakleni materijal koji je postavljen u MAS-u datira s  početka 16. stoljeća, a među  izlošcima prikazanim na  izložbi našli su se i neki jedinstveni i raritetni primjerci. Tako će posjetitelji, među  ostalim, večeras moći vidjeti  kako su izgledale naočale s  početka 16. stoljeća kojih je  kod Gnalića pronađeno nekoliko kutija (oko 250 komada naočala), a prema nekim navodima u cijeloj Europi postoji tek 16 komada  naočala iz ovog razdoblja.
Izložba se otvara večeras u  20 sati, a bit će postavljena  do 1. prosinca.


 NOVO RADNO VRIJEME MAS-a


Tijekom konferencije za novinare ravnatelj  muzeja, dr. sc. Ivo Fadić, izvjestio je o novom, jesenskom, radnom vremenu MAS-a. Muzej će od 1. listopada raditi svakim radnim danom, uključujući subotu,  od 9 do 16 sati, a nedjeljom i izvan radnog vremena za  najavljene posjete.




 BUDUĆI PROJEKTI


Na konferenciji je istaknuto i nekoliko projekata u kojima će sudjelovati MAS i Zavičajni muzej Biograd slijedeće godine. Tako je na rasporedu zajedničko gostovanje u Muzeju stakla Bärnbach u Austriji gdje će  MAS gostovati sa svojom građom i radionicom stakla,  dok će Zavičajni muzej doprinjeti upravo s ovom jedinstvenom izložbom stakla kod Gnalića. Zavičajni muzej slijedeće će godine s istom izložbom gostovati i u  Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, a 2013., također u Zagrebu, nastupit će na velikoj izložbi na razini  cijele Hrvatske u koju će biti uključen i materijal s  podvodnog lokaliteta Gnalić.