Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uloga lokalnog medija u očuvanju kulturnog identiteta

26.09.2011. 22:00
Uloga lokalnog medija u očuvanju kulturnog identiteta


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana magistarskog rada Lorene Peroš. Magisterij pod naslovom “Uloga lokalnog medija u očuvanju kulturnog identiteta (na primjeru Zadarskog lista)” Peroš je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Nenad Prelog, prof. dr. sc. Stjepan Malović i prof. dr. sc. Gordana Vilović.
Lorena Peroš rođena je u Zadru, gdje je završila srednju školu. Diplomirala je na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, te potom upisala poslijediplomski studij iz informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zadru. Radila je u turizmu, najprije kao programski voditelj Turisthotela d.d. Zadar, a od 2010. kao menadžer za ljudske resurse i voditeljica prodaje Pakoštane d.d.
Masgistarski rad Lorene Peroš proteže se na 137 stranica, podijeljen je u osam poglavlja, a hipoteza mu glasi: “Lokalni medij značajno doprinosi emancipaciji tradicijske kulture i preživljavanju lokalnih kulturnih identiteta.”
U svojoj ocjeni Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u zadru dr.sc. Stjepan Malović ističe kako je uloga lokalnog medija u očuvanju kulturnog identiteta veoma značajna i nadasve aktualna. Ističe kako je “istraživanje znanstveno meritorno provedeno, primijenjena je odgovarajuća metodologija, izabrane valjane varijable, pa su i rezultati vjerodostojni. Rezultat je potvrdio glavnu hipotezu da tradicijska kultura ima značajnu zastupljenost u odnosu na masovnu kulturu s obzirom na broj i dužinu članaka. Peroš u zaključnom poglavlju pokazuje znanstveno zrelo promišljanje i suvereno analizira i donosi zaključke na temelju rezultata istraživanja”, zapisao je dr. Malović.