Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vican i Faričić umjesto Belaka i Proroković

26.09.2011. 22:00
Vican i Faričić umjesto Belaka i Proroković


Na jučer održanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zadru novim prorektorima Sveučilišta u Zadru postali su dr. sc. Dijana Vican i dr. sc. Josip Faričić. Njih dvoje zamijenit će dosadašnje prorektore dr. sc. Anu Proroković i dr. sc. Stipu Belaka, dok su dr. sc. Srećko Jelušić i dr. sc. Vladimir Skračić imenovani v. d. prorektora, i to do kraja ove godine.
– Postoje poslovi koji su započeti i potrebno je da njih dvojica privedu kraju te poslove. S druge strane, novi prorektori će pokrivati područja za koja su bili zaduženi prorektori Proroković i Belak, kazala nam je glasnogovornica Sveučilišta Elija Vrsaljko.
Poslije nove godine, kada se izaberu preostala dvojica prorektora, raspodijelit će se resori. Jedno ime već određeno vrijeme kruži u javnosti, a riječ je o dr. sc. Leonardu Marušiću. Ime četvrtog prorektora ostaje, pak, nepoznanica. A tako bi i trebalo ostati do kraja godine, kako nam je kazao rektor Uglešić.
Na jučerašnjoj sjednici donesen je niz odluka koje se tiču studenata, uglavnom istih kao i prošle godine. Jedina bitna promjena je olakšanje prijelaza s godine u godinu izvanrednim studentima.
Na Senatu se raspravljalo i o izmjenama Statuta Sveučilišta u Zadru.
– Trebalo se glasovati, no odlučeno je kako će se glasovanje odgoditi za sljedeću sjednicu, pa se tako samo raspravljalo o izmjenama Statuta, kazala nam je glasnogovornica Vrsaljko ne otkrivajući o kojim se izmjenama točno radi. Ipak, doznajemo kako se jedna od izmjena odnosi na mandat rektora. Naime, dosad se rektor birao na mandat od četiri godine i njegov se mandat mogao jednom ponoviti, što je slučaj sa sadašnjim rektorom Uglešićem, drugim rektorom otkad je Sveučilišta u Zadru.
Po novom Statutu, odnosno izmjenama koje bi trebale biti donesene, netko bi mogao biti rektor neograničen broj puta. S obzirom da su sjednice Senata zatvorene za javnost ne znamo kakva se rasprava jučer odvijala, međutim, za vjerovati je kako će prijedlog izmjena ipak proći.