Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Dalmatinska pjesma lajtmotiv zadarskog turizma

Autor: Valentina Mlađen

26.09.2012. 22:00
Dalmatinska pjesma lajtmotiv zadarskog turizma

Foto: Zvonko KUCELIN



Turisti, koji još uvijek u velikom broju šeću zadarskim ulicama bili su oduševljeni nastupom pjevača dalmatinskih klapa koji su u vremenu od 11 do 13 sati šetali i pjevali na potezu od Narodnog trga preko Kalelarge, Foruma pa do Trga sv. Stošije


Po rezultatima ovogodišnje sezone Hrvatska se uspjela pozicionirati na mjesto pobjednika Mediterana. U znaku toga rezultata obilježen je ovogodišnji Svjetski dan turizma, a na odličnim rezultatima svim turističkim djelatnicima te onima koji su izravno ili neizravno vezani uz turizam čestitao je i ministar turizma Veljko Ostojić.
U obilježavanje ovog datuma danas se uključila i Turistička zajednica grada Zadra. Turisti, koji još uvijek u velikom broju šeću zadarskim ulicama bili su oduševljeni nastupom pjevača dalmatinskih klapa koji su u vremenu od 11 do 13 sati šetali i pjevali na potezu od Narodnog trga preko Kalelarge, Foruma pa do Trga sv. Stošije. I domaći i stranci bili su iznenađeni ovakvom glazbenom točkom uz kavu i nisu štedjeli ruku kako bi nagradili pjevače pljeskom. Osim u pjesmi, prolaznici koji su se u to vrijeme zatekli na ovom potezu, mogli su uživati i u domaćim fritulama koje su nudile lijepe hostese u kostimima Kazališta lutaka Zadar.
U proslavu Svjetskog dana turizma uključili su se i zadarski muzeji pa se tako muzejske postave jučer moglo razgledati bez naplate ulaznica. Ulaz je bio besplatan u Arheološkom muzeju Zadar, Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar u Gradskoj straži te u Muzeju antičkog stakla.
Tema ovogodišnjeg Dana je “Turizam i održiva energija: jačanje održivog razvoja,” a upravo ta je tema, kako je već više puta istaknuo resorni ministar Ostojić “smjernica razvoja hrvatskog turizma, koji će se ubuduće još snažnije temeljiti na principima održivosti i na taj način jačati svoju konkurentnost na međunarodnom tržištu”.
Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna, na dan kada je osnovana Svjetska turistička organizacija (UNWTO) koja je, u međuvremenu, postala jedna od agencija Ujedinjenih naroda.