Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nova prilika za pronalazak posla

Autor: Ante Vidović

26.09.2012. 22:00
Nova prilika za pronalazak posla

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Danas je započeo treći krug osposobljavanja za montere solarnih fotonaponskih te solarnih toplinskih sustava u sklopu kojeg se školuju 32 osobe. Program provode Strukovna škola Vice Vlatkovića, Razvojna agencija Zadarske županije i UNDP, a edukacija se odvija u Strukovnoj školi i Solarnom edukacijskom centru Zadarske županije.
– Po struci sam hotelijer-ugostitelj. Zadnje tri godine nemam stalan posao već radim samo u sezoni. Na program osposobljavanja krenuo sam u nadi da ću pronaći posao, rekao je jedan od polaznika, Luka Mustafić iz Bibinja.
Programi stručnog osposobljavanja sastoje se od 130 sati nastave, od čega 65 sati stručno-teorijske i 65 sati praktične nastave, a odobrilo ih je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Sudionici ovog programa osposobljavanja na kraju izobrazbe i praktičnog dijela nastave pristupit će završnom ispitu, a uspješnim kandidatima novostečeno zvanje bit će upisano u radnu knjižicu.
U okviru projekta koji je UNDP u protekle dvije godine provodio u partnerstvu sa Zadarskom županijom osnovan je Solarni edukacijski centar te je obrazovano 69 montera. Treći krug osposobljavanja ujedno predstavlja i završetak provedbe prve faze projekta, a njegovu daljnju provedbu preuzima Regionalna razvojna agencija ZADRA sa svojim stručnim kadrom.
U Solarnom edukacijskom centru i dalje će se nastaviti besplatno informiranje građana o prednostima solarnih sustava, njihovim cijenama i različitim tehnologijama dostupnim na našem tržištu, kao i poticajima za njihovu instalaciju. Također nastavljaju se i redovite aktivnosti info centra energetske aktivnosti koji građanima pruža besplatne savjete o energetskoj efikasnosti te korištenju obnovljivih izvora energije.
Sanja Peričić, direktorica ZADRA-e, najavila je cijeli niz aktivnosti i edukacije namijenjenih građanstvu i gospodarstvu, koje će realizirati kroz jesen i zimu ove godine.
– Cilj nam je objediniti što više aktivnosti vezanih uz korištenje alternativnih izvora energija, kao i racionalnije korištenje energije, kaže Peričić.