Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Studenti po starom mogu “gurati” do 2014., ali samo oni koji su zadnji upisali

Autor: Ante Rogić

26.09.2012. 22:00
Studenti po starom mogu “gurati” do 2014., ali samo oni koji su zadnji upisali

Foto: A. SITNICA



Senat je donio takvu odluku kako bi svi imali ista prava, odnosno mogućnost završetka studija unutar deset godina. Za ostatak smo produžili rok, tako da tko preda diplomski do kraja mjeseca moći će do kraja studenog obraniti rad, kazao je rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić


Na posljednjoj sjednici u ovoj akademskoj godini Senat Sveučilišta u Zadru donio je odluku kojom se studentima koji su studij upisali u akademskoj godini 2003./2004. i 2004./2005. omogućuje da završe studij unutar deset godina. Riječ je o posljednjim dvjema generacijama koje su upisale studij prije uvođenja bolonjskog sustava studiranja. Do 30. rujna ove godine diplomirati su mogli svi, pa i oni koji su studij upisali još tko zna kad. Prvotna odluka, sa sjednice senata iz rujna 2011. bila je da je krajnji rok za završetak studija 30 rujna 2012. No, ipak se izišlo u suret jednom dijelu studenata.
– Senat je donio takvu odluku kako bi svi imali ista prava, odnosno mogućnost završetka studija unutar deset godina. Za ostatak smo produžili rok, tako da tko preda diplomski do kraja mjeseca moći će do kraja studenog obraniti rad, kazao je rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić. Svi koji ne uspiju diplomirati u ovom roku moći će studij nastaviti po bolonjskom procesu, s time da bi im se, u dogovoru, priznali ispiti koje imaju položene po starom sustavu.
Senat je na sjednici prihvatio da se ide u realizaciju programskih ugovora. Definirali bi se ciljevi tih ugovora, bitna promjena je da se prag za upis u višu godinu smanjuje sa 60 na 55 ECTS bodova. Dakle, ministarstvo će sufinancirati troškove studija ako student prijeđe 55 bodova.
Među 40 točaka dnevnog reda bila je i ona o Pravilniku o studiranju, za koji je odlučeno da će se donijeti na sjednici u listopadu. Na ovoj sjednici je, pak, usvojen Pravilnik o demonstraturama kojim se omogućuje odjelima pojedinačno da odlučuju tko će biti demonstrator za pojedine kolegije.