Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Doktor u zemlji patuljaka i Marka Klanca

26.09.2013. 22:00
Doktor u zemlji patuljaka i Marka Klanca


Naslov ovog teksta najbolje odražava odnos snaga u gradskoj vijećnici Obrovca, odnos između gradonačelnika Ante Župana, većine oporbenih vijećnika i čelnika tamošnje oprobe Marka Klanca. Apsolutno je nevjerojatno s kojom nonšanlantnošću, s određenom dozom britkoga engleskog humora, gradonačelnik odbija napade većine oporbenih vijećnika. Dugogodišnje političko iskustvo apsolutno je na strani doktora Župana, tako da paušalni i na brzinu improvizirani napadi na njega izgledaju kao napadi komarca na slona. Ozbiljna oporba ne nastupa na taj način prema jakom političkom protivniku.
(Ne)ozbiljan politički razgovor
Obrovačka oporba već godinama pokušava Župana natjerati da izvješće o radu gradonačelnika preda u pisanom obliku, što on odbija i koristi svoje pravo da ga iznese usmeno. Oporbenjak zadužen za pokretanje ovog pitanja na jučerašnjoj sjednici bio je Ivan Vrkić, nekadašnji gradonačelnik Obrovca s najkraćim stažom. Unatoč njegovim nastojanjima da dođe do pisanog oblika gradonačelnikovih riječi, zadovolji svoju potrebu da vidi očima informacije i jučer se, kao i svi, morao osloniti samo na uši.
– Možete očima i ušima. Ovaj put ćete se osloniti na uši, poručio mu je Župan koji je svoj izvještaj pročitao besprijekorno polako i tečno, poput profesora učenicima.
Stara je priča da čelnik Demokratske partije Srba Branislav Švonja, Antu Župana proglašava srpskim gradonačelnikmom, aludirajući na to da je Župan na vlast došao zahvaljujući kupljenim glasovima od glasača iz Srbije. Još davno je Župan, u stilu muko moja prijeđi na drugoga, kazao da će tražiti veću plaću jer mora raditi s ljudima kao što je Švonja, pri tom stalno ponavljajući kako je on pobijedio u mjestima gdje živi većina Hrvata i u nekim selima gdje su Srbi u većini. Svoju priču Švonja uvijek nastoji pokrenuti nekim konkretnim podatkom. Jučer je na brzinu pokušao izvući podatak da je obrovački stočni sajam dobio 300 tisuća kuna. Kada je upozoren na pogrešku, pokušao se izvući pitanjem radi li uopće stočni sajam. Na tako nešto Župan mu odgovara »nije se sajam sakrio u mišju rupicu da se ne zna radi li«. Da Švonji bude sve jasnije, Župan mu preporuča da se drži činjenica, uz naputak da kako piše tako se i čita.
Najnovije lice u obrovačkom vijeću je esdepeovac Marko Župan koji je u vijeće donio predizbornu retoriku. U prvom navratu Župan ga je pokroviteljski upozorio da se na takav način ne vodi ozbiljan politički razgovor. Drugi prezimenjakov ispad bio je previše za doktora.
U njemu je mladi vijećnik želio demonstrirati znanje ekonomskih modela i pitao po kojem statističkom modelu se rade buduće projekcije proračuna. Kap previše za Župana političara koji mlaki napad odbija protukomentarom da njegov prezimenjak želi pokazati da zna puno statistike.
Stav prema Klancu
U svom tom šušuru kao jedini ozbiljni politički protivnik Županu pokazuje se Marko Klanac. Očigledno je da gradonačelnik ima drugačiji, ravnopravniji stav prema Klancu, nekadašnjem političkom partneru i dugogodišnjem političkom protivniku iz saziva više gradskih vijeća. Sličan odnos prema oporbenjacima Župan je imao još i prema kolegi po struci, obrovačkom liječniku Goranu Jusupu. Na njegovu je stranu čak i stao kada ga se neopravdano prozivalo zbog nestručnosti u obavljanju liječničkog poziva. Župan tada nije dopustio odašiljanje otrovnih strjelica prema oporbenom vijećniku, iako su ih slali iz redova njegova partnera, iz SDSS-a.
Kada je oporbena aktivnost u Obrovcu bila svedena na minimum, Klanac je uvijek bio tu za postaviti škakljivo pitanje vlasti. Tako je bilo i jučer. Njega zanimaju točni iznosi dospjelih i nepodmirenih dugovanja Grada Obrovca i na koga se odnose, točnije na čiji račun stiže novac iz gradske blagajne. Tema koja, zasigurno, zaslužuje da se dalje obrađuje. A vijećniku preostaje nada da će odgovor jednog dana dobiti u pisanom obliku.