Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prva dimenzija

26.09.2013. 22:00


Zašto su ljudi u Hrvatskoj zaslijepljeni ekonomijom? Zašto premijer zauzima većinu medijskog prostora i zašto je konstantno na udaru javnosti, kritičara, političara i europskih emisara? Pitanja su to koja se iz dana u dan roje u glavi Zorana Milanovića, a on kao da na njih ne zna odgovor i »pravi se Englez« tražeći s visoka dubokoumno razumijevanje istine o stanju nacije i položaju Hrvatske u Europskoj uniji.
A nezaposleni i pesimistični građani ne mogu život promišljati višedimenzionalno dok su gladni i svakoj filozofiji i ideologiji tu je kraj.
To je sadašnjoj vlasti i oporbi lako shvatljivo, samo im ni jednima ni drugima nije prihvatljivo. Jer lakše je graditi političke kule u zraku, nego stvarati uvjete za ekonomski rast i bolji život u onoj posve običnoj, prvoj dimenziji.
Sad kada je postignut dogovor s Europskom komisijom o primjeni europskoga uhidbenog naloga od početka iduće godine, bez vremenskog ograničenja, premijer može odahnuti, no i dalje građanima ostaje nejasno je li bilo politički isplativo treniranje mišića oko »lex Perković« koji je građanima došao na vrh glave. Kao i natezanje Karamarkova HDZ-a s vladajućim i papagajsko ponavljanje kako nije učinjeno ništa na području gospodarstva, onog istog koje su prethodno pustošile upravo HDZ-ove vlade, a sada ovaj HDZ zaziva amneziju svega, osim onoga što se odnosi na onu prošlost koja im može poslužiti kao ideološka platforma napada na Vladu. Istodobno i HDZ-ov gospodarski plan čini se kao dalek san.
Dojam bezizlaznosti tako se dodatno povećava, a najnovija Milanovićeva parola da ima »lošu vijest za pesimiste«, čini se posve neuvjerljivom, kao što je neuvjerljiv i Karamarko kada kaže da za svoj plan gospodarskog oporavka čeka pravi trenutak. Pa sad je trenutak!
No s obzirom na to da je oporbi u »opisu posla« da kritizira vlast, Karamarku se može i gledati kroz prste, no premijeru ne može.
Nakon dvadesetak mjeseci na vlasti građani poslušaše podjelu vladine strategije djelovanja u četiri pravca kao da su jučer završili izbori!
Pa kaže premijer kako je prvi pravac uvođenje reda, zatim konsolidacija državnih financija, onda racionalizacija državnog i javnog sektora te na koncu i, (gle čuda) izrada, donošenje i provedba mjera za rast gospodarstva.
Po prvom pravcu se nešto i kretalo, za drugi treba dobro uhvatiti zraka, famozna racionalizacija je još na čekanju, a ono što je moralo biti na stolu već prvog dana vlasti, razrađen plan gospodarskog oporavka iskrsnu sada kao nešto što tek treba početi. Toliko o pesimistima »po dužnosti!«
Da je Vladi krajnje vrijeme za podastiranje gospodarske platforme koja bi se i konkretizirala u rastu standarda morao je, iako između redaka, izgovoriti čak i predsjednik Josipović.
On je, naime, za postupke Milanovićeve Vlade, posebno kada je riječ o zaštiti ljudskih prava i borbi protiv svih oblika diskriminacije, uvijek s pravom iskazivao potporu, no za ekonomsku – dimenziju svih dimenzija, s pravom je zaključio kako je premijer dobro detektirao probleme i naznačio kako ih riješiti pa samo može poželjeti – da se to i ostvari.