Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U pet godina u Zadarskoj županiji ugašeno 169 obrta u trgovini

26.09.2016. 22:00
U pet godina u Zadarskoj županiji ugašeno 169 obrta u trgovini


Sutra se u Zagrebu održava 10. Susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore u organizaciji Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore kojem je na čelu predsjednik Udruženja obrtnika Zadra Mladen Malta. Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, otočka problematika, nelojalna konkurencija trgovačkih lanaca i zaštita malih trgovina, oprema za mjerenje u trgovačkim radnjama, servisne usluge i zastupanje inozemnih tvrtki, kartično poslovanje, parafiskalni nameti te kako trgovini vratiti dignitet kao struci bit će teme o kojima će se raspravljati. Na skupu se očekuje oko 150 sudionika iz cijele Hrvatske, a Mladen Malta ukazuje kako se posljednjih godina broj obrta u trgovini značajno smanjio.
– Samo u proteklih godinu dana, broj obrta iz Ceha trgovine smanjio se za 715 obrta ili za 6,5 posto. Negativni trend se nastavlja, a u posljednjih pet godina broj obrta u Cehu trgovine smanjio se za 4.127 obrta ili 28,6 posto. Također se smanjuje i broj zaposlenih pa tako u obrtima u djelatnostima trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala u godini dana smanjio se za 979 zaposlena. U spomenutom petogodišnjem razdoblju, broj zaposlenih se smanjio za 6.956 osobe ili 20,5 posto. Recesija je zatvorila veliki broj trgovačkih obrta. U takvim okolnostima, preživljavali smo “bježanjem” od ponude artikala gdje nismo uspjeli biti konkurentni, nadopunjavali smo to mukotrpnim cjelodnevnim vlastitim radom uz pomoć čitave obitelji i takvim načinom poslovanja umnogome smanjivali troškove poslovanja i udruživali se kroz razne udruge trgovaca radi povoljnijeg nabavljanja robe, rekao je Mladen Malta.
Nažalost, Ceh trgovaca ne raspolaže podacima koliko je radnika u trgovini na području Zadarske županije izgubilo posao. No, u kolovozu 2011. Ceh je raspolagao podatkom od 833 prijavljena obrta u trgovini u Zadarskoj županiji. Blagi pad zabilježen je godinu dana kasnije kad je zabilježeno 800 obrta, da bi ove godine broj trgovačkih obrta spao na svega 664. Ujedno, sve je veći trend otvaranja malih sezonskih trgovina.
Prateći nezavidnu situaciju u trgovini na malo sve je manje mladih zainteresiranih za zanimanje trgovac. U Hrvatskoj je u školskoj godini 2012./’13. bilo upisano 1.859 učenika za to zanimanje. Taj broj je ove godine spao na svega 1.031 upisanog učenika. Uvjeti rada, mizerne plaće u ovoj “branši”, poglavito u velikim trgovinskim centrima, ispod su svake razine, pa je u Zadru također zabilježen pad upisanih za zanimanje trgovac. S 59 u školskoj godini 2012./’13., na 38 u ovoj školskoj godini.