Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani susreli policijskog presretača, interventnu policajku…

26.09.2016. 22:00
Zadrani susreli policijskog presretača, interventnu policajku…


Ususret Danu policije, djelatnici PU zadarske upriličili su prezentaciju na zadarskoj rivi. Do sad je policija organizirala Dane otvorenih vrata za djecu predškolske dobi koja su organizirano dolazila u prostorije PU zadarske i policijskih postaja izvan grada Zadra.
– Htjeli smo djeci predstaviti policajce kao njihove prijatelje i pomagače što oni zapravo i jesu. No, u međuvremenu smo imali toliko zahtjeva da često nismo mogli izići u susret baš svima u tom tjednu. Ove godine smo odlučili izaći na gradsku rivu i u nekoliko sati prezentirati rad svim zainteresiranim građanima rekla je na početku obilaska Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica za nadzor, planiranje – prevenciju.
Zadrani su tako prvi put mogli vidjeti audi 4 quattro ZD 182 GP, policijsko vozilo za presretanje prebrzih vozača. Motor 3,0 ovog vozila serijske proizvodnje razvija brzinu do 270 km/h. Kako je rekao vozač Jure Čulina, Audi je na autocesti A1, zabilježio do sad najveće prekoračenje brzine, kad je prekršitelj vozio 266 km/h.
– Najviše smo na autocesti A1 od Sv. Roka do Pirovca te na DC 424 poznatijoj kao “Kalmetina”. Može nas se očekivati i na DC 08 i 306, ali i na županijskoj cesti 6007 od Bokanjaca do raskrižja Mazije gdje nesavjesni vozači često znaju dati “oduška” svojim vozilima, rekao je policajac i vozač Jure Čulina.
No, Čulinu nismo uspjeli isprovocirati da je prometno znakovlje “baždareno” po starom fići, a ne po suvremenim jakim i brzim vozilima. Po Juri Čulini, sva su znakovlja na području PU zadarske, usklađena s hrvatskim zakonima i propisima.
– Mjerenje brzine obavljamo praćenjem vozila izvan naselja, najmanje 300 metara u konitinuitetu. Uređaj je tako napravljen da se podaci spremaju na tvrdi disk s kojeg ih je nemoguće izbrisati. Praćenje se ne obavlja radarski, nego mjerenjem prosječne brzine pa tako uređaj nije moguće otkriti npr. “detektorima” radara koji se kao programčići instaliraju na mobilne telefone.
Do Prometne policije, štand su postavili tehničari Krim-policije. Bila je to prilika za prisjećanje od prije nekoliko godina kad je uzimanje otisaka i njihovo gledanje kroz lupu, bilo početak istražnih radnji. Pojavom sustava AFIS, rekao nam je Ivica Rogić, efikasnost i pouzdanast detekcije povećala se sa 30 na 40 posto.
– No, i danas mi uzimamo otiske i kao takve ih šaljemo u Centar za kriminalistička vještačenja u Zagrebu. Tu se otisci skeniraju kamerom u omjeru 1:1 te se “provlače” kroz sustav AFIS koji u mnogome pomaže u obradi otisaka, i usporedbi s našom bazom podataka, rekao je Ivica Rogić.
Među “žestokim” momcima Interventne policije, za oko je zapala policajka Magdalena Repar. I ona je kao i njezini kolege, morala proći žestoku obuku kako bi na prsa mogla prikopčati traku Interventne policije. Na pitanje što joj je bilo najteže na tom putu, policajka je odgovorila: “Ništa!”
Za ovu priliku na gat je pristao veliki patrolni brod P-104 Mile Blažević Čađo.