Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Poličniku, lipši si od grada”

Autor: Valentina Mlađen

26.10.2008. 23:00
“Poličniku, lipši si od grada”

Foto: Adam VIDAS



Ovog vikenda u Poličniku je održana 2. večer folklora i starih običaja pod nazivom “Poličniku lipši si od grada”, u organizaciji KUD-a Carza iz Poličnika i pod pokroviteljstvom Općine Poličnik.
Nastupilo je 12 KUD-ova s područja Zadarske županije: KUD “Carza” iz Poličnika, KUD “Kvestura” iz Dikla, KUD “Sveti Lovre” iz Vrsi, KUD “Komarevo” iz Komareva, KUD “Vila Velebita” iz Jasenica, KUD “Paljuv” iz Paljuva, KUD “Sveta Kata” iz Zemunika Donjeg, KUD “Komostre” iz Ogorjea, KUD “Luzarica” iz Prigorja, KUD “Šokadija i prijatelji” iz Gračaca, KUD “Sveti Ivan Glavosijek” iz Raštana Donjih i KUD “Sveti Kuzman i Damjan” iz Slivnice, a kao posebni gosti nastupile su dvije pjevačke skupine: pučka pjevačka skupina “Snaše” iz Smiljevca te pučka pjevačka skupina “Kotarski sokolovi” s područja Ravnih kotara.
 Kao predgrupa nastupala je dječja skupina KUD-a “Carza” pokazavši da su i najmanji itekako zainteresirani za baštinu.
 Iako su KUD-ovi bili Zadarske županije ipak se nisu svi predstavili dalmatinskim repertoarom. Tako je KUD “Šokadija i prijatelji” iz Gračaca došao sa slavonskim repertoarom, slavonskim instrumentima i nošnjama, a to što nisu svi članovi iz Slavonije, nego su ojačani Dalmatincima, ne bi im mogli zamjeriti ni najveći znalci.
 Cijela manifestacija započela je okupljanjem ispred mjesne crkve Svetog Nikole gdje su na spomen-obilježje položeni vijenci za poginule branitelje iz općine Poličnik, a zatim su u svečanoj povorci KUD-ovi otišli u novoizgrađenu športsku dvoranu gdje je održana centralna svečanost. U sklopu večeri folklora prisjetilo se starih običaja, načina života, tradicijske kulture i folklora općine Poličnik, ali i svih ostalih mjesta koje su predstavili KUD-ovi. Publika je s pažnjom pratila program i najbolje nagradila burnim pljeskom. Nakon programa KUD-ovi i domaći zabavu su nastavili uz međusobno druženje uz zakusku i dobru svirku tamburaša.