Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bit ćemo pravi iza Nove godine

Autor:

26.10.2009. 23:00
Bit ćemo pravi iza Nove godine

Foto: Sebastian GOVORČIN



Borik-Puntamika će postati prava tek iza Nove godine, a do tada se moramo držati iznad vode pogotovo na svom parketu, što je vrlo teško s obzirom da smo mladi i pritisak nam ne ide u prilog – kaže Plantak
Nakon iznenađujućih rezultata još u subotu kad su na svom parketu izgubili Split, Šibenik i Svjetlost, košarkaši Borik-Puntamike su dobili potvrdu da nema nepobjedivih i da se u Trogiru mogu nadati pobjedi. Nakon prvih 20 minuta sve te želje su postale i stvarnost, jer se na terenu moglo samo vidjeti kako igraju momci u zelenim dresovima, dok je domaćin uspio dati tek 22 poena. No, nakon povratka s odmora Trogirani su počeli igrati što je u konačnici dovelo do prvog ovosezonskog poraza Puntamičana. Nakon utakmice, trener Neven Plantak je zažalio za propuštenom prilikom da se Split koji dolazi u Jazine sljedeće subote dočeka s dvije pobjede na kontu.
– Šteta kako smo uspjeli odlično prvo poluvrijeme pokvariti s tom trećom četvrtinom u kojoj su nam Trogirani napravili 18 poena viška i uspjeli utakmicu dovesti pod svoju kontrolu. Prvih 20 minuta smo odigrali skoro savršeno. Obrambeno smo bili odlični i uspjeli smo im udvajanjem na njihovim centrima oduzeti napadački ritam i primili smo tek 22 poena. Nezadovoljan sam što nismo uspjeli tu odličnu obranu nadoknaditi boljim napadačkim učinkom, jer smo na 30:16 imali tri, četiri napada s otvorenim šutevima koje nismo iskoristili i umjesto da imamo 15 do 20 razlike uspjeli su domaćini smanjiti na minus 10 i tako s nadom otići na poluvrijeme – analizirao je prvi dio utakmice Plantak i nastavio s drugim koje je nalikovalo prvom.
– Očekivali smo da će se u trećoj četvrtini podignuti agresivnost Trogirana što se i dogodilo. Napadali su nas visoko na centru i više nisu igrali toliko na centre koliko su s vanjskih pozicija probijali i onda bi ili završavali ulazom ili otvarali nekog na trici što su šuteri kao Drezga, Bizaca i Žitko znalački kažnjavali. Unatoč dvije minute odmora koje sam pozvao u toj trećoj četvrtini nije se dalo zaustaviti tu seriju Trogira i otišli smo u četvrtu četvrtinu s 8 poena minusa (43:51). Uspjeli smo ipak pokazati karakter i vratiti se tri minute prije kraja na 61:61, no tada smo učinili dvije velike gluposti koje su nas koštale prilike za pobjedom. Sekundu prije kraja njihovog napada napravimo glupi prekršaj na 9 metara od koša za njihova slobodna bacanja, a onda u sljedećem našem napadu ishitreno šutiramo i u kontranapadu Trogirana, Jurjević pravi nesportsku što ih je odvojilo na plus šest (61:67) i nismo se više uspjeli vratiti.
Gdje je bio na kraju ključ poraza?
– Glavni razlog leži u nepoštivanju principa obrane kojeg smo se držali cijelo prvo poluvrijeme. Nismo uspjeli odgovoriti na njihovu agresivnost u trećoj četvrtini i tada su nas izneredili s tim probijanjima koje je predvodio Blajić. Imali su u tim trenucima raspoloženu petorku koja je uspjela sve pogoditi i od pozitivnog rezultata smo se u sedam minuta našli u velikom minusu. Osim tih sedam minuta u trećoj četvrtini smo odigrali vrlo zadovoljavajuće. No, pokazalo se da smo još uvijek preneiskusni i skloni tim oscilacijama koje su normalne za momčad u kojoj većina igrača nije igrala prvoligaške utakmice, a ostatak igrača poput Jurjevića, Pavića, Devića i Petanija su ove sezone postali nosioci igre na što se još nisu definitivno priviknuli.
Ide se dalje. Sljedeće kolo stiže Split u Jazine?
– Strah me takvih utakmica u kojoj se stavlja breme na leđa ovim momcima. Ova Borik-Puntamika će postati prava tek iza Nove godine, a do tada se moramo držati iznad vode pogotovo na svom parketu što je vrlo teško s obzirom da smo mladi i pritisak nam ne ide u prilog. Ipak i rezultati u ova prva dva kola pokazuju da svatko svakoga može dobiti i da nema izrazitih favorita pored toga što recimo jedan Split i Šibenik imaju kvalitetnije momčadi od ostatka lige. Nadam se da će se uspjeti proći ovaj početak lige bez nekih neplaniranih kikseva, jer imamo vrlo težak raspored, a i hendikepirani smo izostankom Mrve i nespremnošću Ivanova koji su nam stožerni igrači – za kraj je kazao Plantak.


 MNOGO LOŠIH


Uzroke porazu Plantak je pronašao u već mnogo puta spomenutim oscilacijama koje su vjerni pratilac ove Borikove mladosti što je potkrijepio i nekim primjerima iz trogirske utakmice.
– Ivanov je odigrao neloše, ali se primjeti da nije sto posto unutra pogotovo na skoku gdje ulazi s dosta rezerve što sigurno nije onaj Ivanov na kojeg smo se naviknuli. On će biti iz utakmice u utakmicu bolji, ali u nedostatku Mrve, pod košem smo ostali vrlo tanki. Čakarun je protiv Šibenika odigrao odličnu utakmicu, ali u Trogiru je bio u blokadi što se manifestiralo na njegovom mizernom učinku (2 poena, bez skoka i osobne pogreške). Zato su puno zadovoljavajuće odigrali Baždarić i Troskot. Također, problem je s Olivarijem za kojeg vjerujem da će početi pružati ono što može i zna, ali treba ga izvući iz te neke psihičke blokade da bi mogao participirati u igri. Naši najbolji šuteri Jurjević i Pavić su u Trogiru imali izrazito lošu šutersku večer i kad toliko igrača nije dalo svoj puni doprinos onda je teško nadati se bodovima.