Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Marko Polo” nasukao se zbog nautičke pogreške članova posade u straži

Autor: Suzana Bandić

26.10.2009. 23:00
“Marko Polo” nasukao se zbog nautičke pogreške članova posade u straži


Remorkeri su uspjeli brod koji se nasukao radi pogreške članova posade u straži povući metar i pol u more. Oni nisu pravodobno promijenili kurs plovidbe, pa je brod najprije zastrugao desnim bokom u otočić Balabra, a nakon toga se nasukao na obalu otočića Sit


Odsukavanje trajekta Marko Polo koji se “parkirao” u plićaku otočića Sit u subotu oko 2 sata, nastavljeno je i u utorak. Remorkeri Jadranskog pomorskog servisa ” “Lukas”, “Mak” i “Gea” uspjeli su ga povući metar i pol u more, a istodobno se stvara nagib na lijevoj i desnoj strani trajekta od deset stupnjeva. Pod masivnim brodom teškim 10154 bruto tona stvorila se takozvana kolijevka od zdrobljenog kamenja, što bi trebalo olakšati odsukavanje. Na mjesto nesreće tijekom jutra stigao je i najsnažniji remorker “David Prvi”, a angažirani su i inženjeri s Instituta Ruđer Bošković.
Osim njih, pozvani su i mineri u slučaju potrebe rasterećivanja stijene oko trajekta. Stoga se u Jadranskom pomorskom servisu, koji izvlači nasukani trajekt, nadaju se kako će uspjeti brod vrlo skoro otrgnuti iz “zagrljaja” obale.
Ujutro su stigli i prvi rezultati istraživanja uzroka ove nesvakidašnje pomorske nesreće koje je provelo posebno Povjerenstvo osnovano po nalogu ministra Božidara Kalmete u ovu svrhu. Temeljem dosad prikupljenih podataka i obavljenih analiza, koji su potvrdili ono o čemu se u posljednja tri dana nagađalo, pokazalo se kako je riječ o ljudskoj pogrešci, odnosno o nautičkoj pogrešci članova posade u straži. Kako su izvijestili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, oni nisu pravodobno promijenili kurs plovidbe na utvrđenoj poziciji, pa je brod najprije zastrugao desnim bokom i udario desnim vijkom i kormilom u otočić Balabra, a nakon toga se nasukao na sjeverozapadni dio obale otočića Sit izdignuvši se pramčanim dijelom čak 15 metara na otočko stijenje.
Jesu li članovi posade u vrijeme nasukavanja broda bili pod utjecajem alkohola još uvijek nije poznato. Naime, njihovi uzorci krvi i mokraće koji su im uzeti u biogradskom Domu zdravlja još u subotu ujutro, poslani su na žurnu analizu u Centar za kriminalistička vještačenja „Ivan Vučetić” u Zagrebu.
U ovoj pomorskoj nesreći, podsjetimo, nitko od 41 putnika i 64 člana posade nije bio ozlijeđen niti je zabilježeno onečišćenje mora. Na brodu su nastala veća oštećenja trupa, a otkazao je i jedan brodski propeler, no, ti su kvarovi sanirani još u subotu.
Povjerenstvo, kako je izvjestila Marina Halužan, glasnogovornica resornog ministarstva, nastavlja i dalje s radom.