Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Molitva za zadarsko sveučilište

Autor: Marija Ćurko

26.10.2009. 23:00
Molitva za zadarsko sveučilište

Foto: Filip BRALA



Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa sinoć je u crkvi Sv. Dimitrija predvodio misno slavlje u povodu početka nove akademske godine 2009./2010.
Jučer je također proslavljen blagdan Sv. Dimitrija, đakona i mučenika. Na euharistiji se okupio velik broj studenata, a uz profesore i djelatnike Sveučilišta sudjelovao je i rektor dr. Ante Uglešić. Misno pjevanje predvodio je Nadbiskupijski zbor sveti Krševan.
Sveti Dimitrije bio je đakon sirmijskog biskupa i mučenika Ireneja. Podnio je mučeništvo u Srijemskoj Mitrovici. Optužen je zbog čuvanja svetih knjiga te je zbog toga priveden pred načelnika Proba. Mučeništvo je podnio 9. travnja 304. godine. Na mjestu njegove smrti je podignuta bazilika. Kasnije su mu relikvije prenesene u Solun, odakle se njegovo štovanje proširilo na Istok.
Sveta misa bila je u znaku molitve za blagoslov nove akademske godine kako bi Gospodin pratio studente i profesore u njihovom ljudskom i kršćanskom rastu, po onome što su primili od svoga djetinjstva, a i sada nose kao svoj životni zadatak.
Mons. Prenđa je u svojoj propovijedi govorio o životu po Duhu koji stvara nove odnose prema Bogu, ali i prema čovjeku.
– Tako se razvija ljubav, krepost koja ima temelje u Bogu i vodi čovjeka u dioništvo same naravi Božje. Kršćanstvo daje odgovore o čovjekovom smislu, ali i o njegovom konačnom cilju. Krist je Crkvi ponudio poruku o načinu Božjeg života koji kada se prihvati i živi vodi vrhunskoj mudrosti, kazao je u propovijedi zadarski nadbiskup.
– Ovdje u Zadru već dugo postoji kult svetog Dimitrija koji je došao putem Bizanta s kojim je ovaj grad kroz povijest bio povezan, rekao je mons. Prenđa te pozvao studente na traganje za Bogom.