HVIDR-a Zadar: Na što se troši više od 2 milijuna kuna?

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Ivica Arbanas

U organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH održava se športsko natjecanje invalida Domovinskog rata, a na natjecanju koje se održava u Zadru neće sudjelovati članovi Udruge HVIDRA Zadar, ni na sportskim igrama, a niti na pratećim radionicama. Ivica Arbanas, predsjednik udruge HVIDRA Zadar medijima je poslao otvoreno pismo pod naslovom "Kome iz državnog proračuna plaćaju kolače, dok velik broj branitelja nema ni za kruh?" u kojemu navodi kako su provjerili podatke o financiranju SŠNIDORA te da se za njegovo održavanje izdvaja 2.018.000,00 kn, a u sklopu istoga obično se održava i umjetnička radionica za koju je odobreno dodatnih 250.000,00 kn, te edukacijski seminar za koji je odobreno 300.000,00 kn.

- Smatramo, naime, licemjernim, u vrijeme dok se svim braniteljima sa mirovina skida iznos od 10 posto, odobravati tolika sredstva za druženje samo nekih invalida. Lijepo je sponzorirati druženja kad se ima, ali u trenutku dok se mirovine skidaju, dok stambena rješavanja čekaju, dok zbog recesije ljudi ostaju bez posla - takvo trošenje iz

Državnog proračuna smatramo krajnje neprimjerenim, navodi u pismu Arbanas pitajući se jesu li stvarno tolika sredstva potrebna i na što ih se doista troši?

U pismu se navodi kako se za umjetničku koloniju u sklopu SŠNIDORA sudjeluje oko 40 umjetnika - branitelja iz Domovinskog rata, a za ta tri dana izdvaja se 250 tisuća kuna, a iz Udruge HVIDRA Zadar pitaju se je li edukacijski seminar potreban baš svake godine obzirom da se zakoni i članovi ne mjenjaju toliko često.

- Za ovu godinu na Edukacijski seminar o radu tijela HVIDR-a RH u sklopu održavanja 16. SŠNIDOR-a najavljeno je 12 sudionika na stranicama HVIDR-e RH, zajedno sa brojevima odjeće?!? O kakvoj je tu edukaciji riječ i na što će njih 12 potrošiti odobrenih 300 tisuća kuna u tri dana, pitaju se u zadarskoj HVIDRA-i ističući kako nema informacija tko su predavači i koje su teme.

Za kraj navode i kako uz ova sredstva ZU HVIDRA Zadarske županije, traži sredstva i od Grada Zadra i Zadarske županije.

- Što je najgore, izgleda da ni to nije dovoljno, pa tako npr. ZU HVIDR-a Zadarske županije

već godinama, uz toliki odobreni proračun od MOBMS-a , još od Grada Zadra i županije traži dodatna sredstva za održavanje SŠNIDOR-a i iz njihovog proračuna. Sredstva koja se u ta tri dana potroše, smatramo da su u ovo doba recesije trebala biti puno

racionalnije potrošena, stoji u pismu Ivice Arbanasa i za kraj postavlja pitanje koliko je moralno trošiti samo nekima tri dana za kolače, dok većina nema ni za kruh ?

Podsjetimo, osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog natjecanja je druženje članova kroz športske i rekreativne aktivnosti, radi provođenja psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu. SŠNIDOR će se ove godine održati u Zadru od 12. do 14. studenog.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno