Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nekić prijavljen zbog “izvlačenja” novca iz tvrtke u stečaju

26.10.2010. 22:00
Nekić prijavljen zbog “izvlačenja” novca iz tvrtke u stečaju


Policija je Mladena Nekića kazneno prijavila zbog zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, povrede prava drugih osoba i povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga
Zbog dugovanja “teških” oko 15 milijuna kuna zadarska je policija kazneno prijavila Mladena Nekića (47), vlasnika tvrtke “Mataš MN” iz Jasenica, koja je na međunarodnom sajmu pršuta ISAP prošle godine osvojila šampionsku titulu, a početkom ove godine završila u stečaju.Nekića se sumnjiči da je kao vlasnik i direktor tvrtke “Mataš MN” zaključenjem ugovora neposredno pred otvaranje stečaja imovinu tvrtke prenio na tri ostala trgovačka društva u svom vlasništvu: “Jasen”, “Mataš” d.o.o. i “Mataš grupa”, s ciljem da pogorša imovinsko stanje tvrtke i tako umanji mogućnost Poreznoj upravi da namiri svoja potraživanja.
Time je Nekić Ministarstvo financija oštetio za oko 2,5 milijuna kuna, no osim toga, kako je izvjestila policija, i poslovnim partnerima ostao je dužan oko 12,5 milijuna kuna.
Nakon dovršene istrage policajci zadarskog Odjela za gospodarski kriminalitet utvrdili su osnovanu sumnju da je Nekić kao odgovorna osoba tvrtke “Mataš MN” u vremenu od rujna 2006. do srpnja 2010. godine učinio nedostupnim pokretnine, odnosno četiri dostavna mercedesa, na koje su jedna banka i jedno poduzeće temeljem ugovora o kreditima polagali pravo onemogućivši im naplatu dugovanja u ukupnom iznosu preko 12,5 milijuna kuna.
Inače, stečajni postupak tvrtke “Mataš MN” pokrenula je Croatia banka zbog nepodmirenih dugovanja nakon čega je Nekić svu imovinu prenio na ostale tri vlasničke tvrtke u koje je rasporedio i zaposlenike.
Nakon što je istragom utvrđeno i da kao odgovorna osoba nije vodio podatke o poslovanju temeljem Zakona o računovodstvu, policija je protv njega nadležnom Državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave za ukupno tri kaznena djela i to zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, povrede prava drugih osoba i povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


POTRAŽIVANJA VJEROVNIKA VIŠESTRUKO VEĆA OD STEČAJNE MASE


Nakon što je Frane Negro, stečajni upravitelj “Mataša MN”, popisao imovinu tvrtke utvrđeno je da je stečajna masa daleko manja od potraživanja vjerovnika.
Naime, prijavljeno je čak 64 milijuna kuna potraživanja, od čega je Negro priznao nešto manje od 54, s tim da razlučni vjerovnici potražuju 28 milijuna kuna, a među njima i Hrvatska poštanska banka s 22,4 milijuna kuna potraživanja koliko je iznosio kredit za gradnju motela “Velebitska kraljica” kod tunela “Sveti Rok”.
Nadalje, Croatia banka potražuje 7,6 milijuna kuna, HBOR četiri milijuna kuna, OTP banka 1,5 milijuna kuna, a na listi se našla i Hypo Leasing Steiermark koji od “Mataša” potražuje četiri dostavna vozila marke “mercedes”.
Kao jedini način za naplatu dugovanja spominalo se poništavanje ugovora o prebacivanju imovine koje je Nekić potpisivao sam sa sobom, no do danas to još uvijek nije zaživjelo.




VJEROVNICI TVRTKE MATAŠ MN


Na listi vjerovnika tvrtke “Mataš MN” našli su se Poštanska banka, Croatia banka, OTP banka, Hypo Leasing Kroatien, Hypo Leasing Steiermark, HBOR, “Gortan Zadar”, Ministarstvo financija i još tridesetak drugih tvrtki koje potražuju manje iznose.