Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kosor: Ne bojimo se istrage, mi se borimo protiv korupcije

26.10.2011. 22:00
Kosor: Ne bojimo se istrage, mi se borimo protiv korupcije


Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor potvrdila je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare da je istraga u slučaju crnih fondova proširena na stranku kao pravnu osobu, istaknuvši kako se HDZ ne boji procesa i da su svi članovi stranke i predsjedništva stranke spremni dati iskaze o tome kako se stranka financirala. Kosor ističe da će HDZ iz tog procesa izaći kao čvrsta stranka koja je prva Hrvatsku povela u borbi protiv korupcije, što je “jedan od temelja rada vlade”.
– Uspješna borba protiv korupcije bila je jedan od razloga zašto smo završili pregovore, ustvrdila je Kosor, dodavši da mnogi žele da se to pretvori u prah i pepeo. To im nećemo dozvoliti, rekla je. Kosor je najavila i da će tražiti ostale istrage, pitati za mnoge druge afere kao što su riječke tržnice, afere Sisačko-moslavačke županije, veliku aferu vezanu za ceste, upitavši se zašto istrage koje moraju biti tajne nisu tajne te zašto i odakle cure informacije. Jednako kao i u borbi protiv korupcije nećemo prestati tražiti odgovore na ta pitanja, curenje informacija su kaznena djela i za će netko odgovarati, ističe Kosor.
Kosor je nakon potvrde o proširenju istrage u slučaju crnih fondova na HDZ kao pravnu osobu istaknula kako je to iznimno težak trenutak za stranku, ali da ona neće posustati u borbi protiv kriminala i korupcije.
“To jest iznimno težak trenutak u životu naše stranke, jedan od najtežih i možda pretposljednja stanica križnog puta koju prolazimo od 1. srpnja 2009. kad sam preuzela vođenje stranke “, kazala je Kosor danas na konferenciji za novinare u središnjici stranke i potvrdila kako je istragom obuhvaćeno još nekoliko osoba, među njima i bivši predsjednik stranke Ivo Sanader. Kosor je naglasila kako nalog ni za milimetar neće poljuljati odlučnost HDZ-a u borbi protiv korupcije i kriminala. “Dapače”, kazala je Kosor i ponovila da je HDZ iskreno otvorio tu borbu. A, čini se da se to vraća kao bumerang, ali mi nećemo posustati”, poručila je i dodala kako se stranka, ako će biti potrebno, može vratiti i “u baraku na Jarunu i početi od nule”.
Naglasila je da HDZ neće posustati da se istraže sve afere vezane i uz druge stranke navodeći kao primjer aferu riječkih tržnica i spornih 149 milijuna kuna, te zašto nije pokrenuta istraga vezana i uz izjavu predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o postojanju tajnih računa SDP-a u inozemstvu.
“Dogodit će se što se ima dogoditi, nije najstrašnija stvar”, dodala je i naglasila da je HDZ čvrsta stabilna, velika stranka, s 220 tisuća poštenih ljudi. Stranka smo, dodala je, koja će iz ovog procesa izaći kao čvrsta stranka i nećemo posustati u borbi protiv korupcije. “Svi članovi predsjedništva su spremni dati iskaze ako je potrebno o tome kako se i na koji način financirala stranka i kakva saznanja imaju o financiranju stranke”, rekla je Kosor. Poručila je kako je sve ono što je dobro za Hrvatsku i za hrvatski narod dobro i nužno za HDZ.
“I u ovom trenutku dokazujemo da su nam interesi nacije iznad stranačkih interesa”, dodala je i poručila da će, dakako, postaviti pitanja zašto pravosudni sustav i istrage koje moraju biti tajne i cijeli proces uskočkih procesa nije tajan i zašto i odakle cure informacije.


 “NE NAMJERAVAM DATI OSTAVKU”


Predsjednica hrvatske vlade i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je danas kako ne namjerava dati ostavku na mjesto predsjednice vlade i stranke zbog proširenja istrage o crnim fondovima i na HDZ kao pravnu osobu.
“Ma ni govora. O tome što pišu mediji apsolutno nisam spremna odgovarati, jer nitko od novinara nije dio USKOK-a i DORH-a. Vi niste istražitelji”, rekla je Kosor odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li iz moralnih razloga dati ostavku na mjesto predsjednice vlade i stranke na konferenciji za novinare u sjedištu HDZ-a.
Kosor smatra da su mediji “strašno naštetili HDZ-u i borbi protiv korupcije”, jer objavljuju nepotvrđene izvore i ono što curi iz istraga. “Na koji način i tko to dostavlja medijima, potrudit ćemo se doznati”, kazala je predsjednica HDZ-a. Istaknula je kako se u istrazi ne navodi njezino ime, ali kako je više nego spremna odazvati se pozivu USKOK-a i reći sve što zna o tom predmetu.
Upitana je li znala od kuda i tko financira njezinu predsjedničku kampanju, Kosor je odgovorila kako će o tome govoriti pred nadležnim državnim tijelima. Naglasila je kako je tada, a i danas smatra, da je ta kampanja “legalno financirana s računa HDZ-a”. Istaknula je da je HDZ jaka stranka i ima puno sredstava koja dolaze iz državnog proračuna, iz članarine te iz legalnih donacija. “I danas smatram, kao i tada, da je ta kampanja HDZ-a, kao i sve druge, bila financirana na najlegalniji mogući način”, kazala je Kosor.




 TKO JE POD ISTRAGOM?


Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a, rekao je da još nije dobio potvrdu da se protiv njega provodi istraga, no da će se svakako odazvati na razgovor s USKOK-om. Kroz taj razgovor otklonit ću sve što mi se stavlja na teret, a time i HDZ-u, te na taj način razriješiti taj problem, dodao je. Mediji nagađaju da su osim HDZ-a kao pravne osobe USKOK u slučaju Fimi medija pod istragom zbog crnih fondova stranke i bivši glavni tajnici Ivan Jarnjak i Branko Vukelić, bivši glasnogovornik stranke Ratko Maček koji je bio šef predizbornih kampanja u kojima se navodno trošio novac iz “crne blagajne”. Riječ je istrazi u slučaju Fimi medije u kojem je do sada bilo 17 osumnjičenih, predvođenih bivšim premijerom i bivšim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Pod istragom su i bivši rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević na čijim iskazima USKOK-u se, po pisanju medija, temelji velik dio sumnji. Oni su o postojanju crnih fondova svjedočili u istrazi slučaja Fimi medija koji je dobio naziv po tvrtki preko koje se iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačio novac, od kojega je dio, sumnja se, završio u crnom fondu HDZ-a. Mediji nagađaju kako se sumnja da je na taj način u stranku koja posljednjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju slilo oko 30 milijuna kuna od kojih su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor.


 GREDELJ: NALOG SAM VIDIO, NE I PROUČIO


Odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj danas, osim potvrde da je stranka zaprimila službenu obavijest da je pod istragom, o sadržaju USKOK-ova naloga, nije želio govoriti, pravdajući se da je nalog samo vidio, ali ne i proučio. “Za sada ne mogu ništa reći dok nalog ne proučim i ne upoznam se s USKOK-ovim spisom”, kazao je Gredelj, potvrdivši da će biti branitelj HDZ-a u istrazi koja je protiv te stranke kao pravne osobe pokrenuta zbog “crnog fonda”.
Vijest o istrazi protiv HDZ-a potvrđena je samo dan uuči početka suđenja Sanaderu za ratno profiterstvo. On bi se, naime, sutra trebao pojaviti na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda jer ga USKOK tereti da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypobanke.
Po pisanju medija, osim nezakonite koristi HDZ-a crnim fondom je za 1,73 milijuna kuna oštećen i državni proračun jer se za “na crno” isplaćene dnevnice, putne naloge i ostale troškovi pojedinih članova i dužnosnika stranke nisu plaćali porezi i doprinosi. Istraga protiv HDZ-a pokrenuta je uoči parlamentarnih izbora i stoga ima i veliku političku težinu, a u kaznenopravnom smislu ona znači da će, ako se stranci dokaže krivnja, morati platiti novčanu kaznu te da joj se imovinsko-pravnim zahtjevom može oduzeti nezakonito stečena materijalna korist.