Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Među budućim vojnim pilotima HRZ-a trojica Zadrana

26.10.2011. 22:00
Među budućim vojnim pilotima HRZ-a trojica Zadrana


Od četvorice pilota na Pilatusima PC-9M koji su jučer prvi put laširali čak su trojica Zadrana: Šime Alić, Marko Novković i Krešimir Oštrić. S njima zajedno laširao je i njihov kolega iz Osijeka Vedran Rozić


Jučer su u 93. zračnoj bazi u Zemuniku obavljeni prvi samostalni letovi 17. naraštaja kadeta, budućih vojnih pilota HRZ-a. Od četvorice pilota na Pilatusima PC-9M koji su jučer prvi put laširali čak su trojica Zadrana: Šime Alić, Marko Novković i Krešimir Oštrić. S njima zajedno laširao je i njihov kolega iz Osijeka Vedran Rozić.
Samostalni letovi na školskim Pilatusima dio su obuke na 3. godini školovanja, a jučer su kadeti odradili tri školska kruga koji uključuju samostalno poletanje i sletanje. Nakon sletanja dočekala ih je „noga”, tradicionalno udaranje po stražnjici kojim se u cijelom svijetu proslavlja prvi samostalni let.
Zanimljivo je da kadeti nisu bili posebno uzbuđeni jer su već na početku školovanja imali samostalne letove, ali na Zlinu 242L, avionu predviđenom za selekciju. Tijekom školovanja nastavnici koji sjede na stražnjem sjedalu, odavno su navikli kadete na pravilno i samostalno upravljanje zrakoplovom.
Štoviše, samostalni letovi očekuju ih nakon svakog novog nastavnog ciklusa, nakon instrumentalnog, akrobatskog, noćnog letenja. Tako će ova generacija hrvatskih vojnih pilota do završetka školovanja skupiti oko 250 sati letenja. Svi oni još uvijek imaju čin učenika pilota, osim Krešimira Oštrića. Oštrić je poručnik Hrvatske vojske koji je završio program Kadet te Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Po novom sustavu školovanja, Oštrić je u Pilotsku školu došao iz redova topništva u Slunju. Stručnjaci dodaju da je riječ o izuzetnoj generaciji budućih pilota HRZ-a, što je već bilo vidljivo na selekciji kada su pokazali zavidna znanja iz informatike i poznavanja stranog jezika.