Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Milanović: Događaj bez presedana

26.10.2011. 22:00
Milanović: Događaj bez presedana


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas u izjavi novinarima da je otvaranje istrage protiv HDZ-a događaj bez presedana u hrvatskoj demokraciji, a pravosuđe će na kraju reći svoje.
Milanović je u središnjici SDP-a pozvao DORH da radi svoj posao, da ga radi stalno, te da ne kalkulira bez obzira što i tko bio u pitanju. Smatra kako je činjenica da ovo što se događa HDZ-u marginalizira raspravu o većini važnih tema u Hrvatskoj te dodaje kako će SDP nastojati da se to ne dogodi. Na novinarski upit je li danas dan kada je Kukuriku koalicija definitivno pobijedila na izborima, Milanović je odgovorio da nije.
“Izbori su najveći događaj u demokraciji i dok se ne prebroje glasovi i objave službeni rezultati nema rezultata izbora”, kazao je.
Upitan postoje li tajni računi SDP-a, Milanović je odgovorio da SDP nema tajne, već legalne račune. “To je pogrešno, nema toga, ne postoje”, kazao je.
Milanović nije želio komentirati DORH-ovu istragu protiv HDZ-a, jer, kako je rekao, ne može komentirati nešto za što je saznao jučer navečer na portalima.
“Politički i medijski se o tome piše i nagađa. Podignute su optužnice protiv nekih vodećih ljudi HDZ-a, a dalje je procjena DORH-a koji smatra da ima kvalitetne dokaze. Ti dokazi bi trebali voditi u proceduri prema optužnici, a sudska presuda, ako je bude, dolazi na kraju”, ističe Milanović. Dodaje kako je svjestan potrebe HDZ-a da se zaštiti od onoga što im se trenutno događa, ali da im SDP nije ništa pakirao te su po tom pitanju sasvim čisti. Na upit znači li to da je Željko Jovanović čitavo vrijeme bio u pravu, Milanović je naglasio kako u SDP-u ne žele likovati te da smatraju da nije posao politike da to utvrđuje.
Predsjednik SDP-a nije želio komentirati vrijeme otvaranja istrage napomenuvši da DORH uvijek i bez razlike treba raditi po zakonu. Na novinarsku tvrdnju kako postoje saznanja da je HSU, koji je sada član Kukuriku koalicije, primao novac od HDZ-a, te hoće li to utjecati na koaliciju, Milanović je odgovorio da za to prvi put čuje.
I svjetske novinske agencije u četvrtak javljaju da je hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Zagrebu potvrdila vijest da se protiv te stranke vodi istraga, ističući kako će ta istraga zadati još jedan udarac stranci na vlasti pred skorašnje izbore. Francuska novinska agencija France presse navodi da je Kosor kazala da je “HDZ predmetom pravosudne istrage u vezi korupcije”, te dodaje da je hrvatska premijerka objavila da se njezino ime ne nalazi na popisu osumnjičenih osoba. AFP također podsjeća da bi se “parlamentarni izbori u Hrvatskoj trebali održati početkom prosinca”, te da su “istrage za korupciju protiv određenog broja bivših dužnosnika HDZ-a već ozbiljno potresle ovu političku formaciju”.
“Hrvatska, koja bi u srpnju 2013. trebala postati članicom EU-a, udvostručila je napore u borbi protiv korupcije nakon nenadane Sanaderove ostavke 2009.”, navodi francuska agencija, ističući da je Kosor izjavila kako istraga protiv HDZ-a “neće umanjiti našu odlučnost u borbi protiv korupcije”. “Hrvatska vladajuća stranka HDZ zbog ilegalnih je crnih fondova kao pravna osoba postala predmetom istrage USKOK-a”, piše austrijska novinska agencija APA. APA navodi riječi Jadranke Kosor da je “HDZ prva stranka koja je pokrenula borbu protiv korupcije”, te dodaje kako ankete pokazuje da HDZ, bez obzira na svoju borbu protiv korupcije, neće pobijediti na predstojećim izborima u Hrvatskoj.
“Vijest o pokretanju istrage, samo šest tjedana prije parlamentarnih izbora, zadala je još jedan udarac stranci koja, prema anketama, već zaostaje za oporbom lijevog centra”, piše novinar britanske novinske agencije Reuters. “To će biti po prvi puta u Hrvatskoj da je istraga pokrenuta protiv čitave političke stranke zbog korupcije”.
Slovenska novinska agencija STA javlja da je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare kazala kako ne namjerava odstupiti sa svojih položaja.