Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nitko ne dolazi na sud zbog poginule djevojke

26.10.2011. 22:00
Nitko ne dolazi na sud zbog poginule djevojke


Na inzistiranje Marka Marinovića, branitelja optuženog Roberta Katalinića, svi će se dokazi provesti ispočetka. O okolnostima nesreće koja se dogodila još prije 11 godina na današnjem ročištu svoje iskaze bi trebala iznijeti i dvojica vještaka prometne i medicinske struke


Svjedočenjem vještaka psihijatrijske struke Željka Marinića i Jadranke Zorić jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Robertu Kataliniću (38), kojeg se tereti da je 14. rujna prije 11 godina na Masleničkom mostu, pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula maloljetnica.
U optužnici stoji da je Katalinić kobne noći s 1,35 promila alkohola u krvi pretjecao dva automobila nakon čega je izgubio nadzor nad svojim peugeotom 106, udario u rubnik te izletio s ceste na šljunčani put, nakon čega je automobil udario u zid u blizini mosta. S njim u autu na suvozačkom mjestu u trenutku nesreće bila je maloljetna Jadranka Stojanović, inače štićenica riječkog Doma za odgoj djece i mladeži koja je od siline udara u zid zadobila više teških ozljeda – nagnječenje mozga i razdora prsne aorte zbog čega je na mjestu preminula. Optuženi Katalinić u svojoj je obrani iznesenoj prvi put još 1. ožujka 2001. godine rekao da nije potpuno kriv, već da je i nesretna djevojka pridonijela nesreći jer mu je, kako je rekao, u jednom trenutku uhvatila volan i potegnula ga udesno zbog čega je izgubio kontrolu i udario u branik te mu je pukla guma, pa je sletio s kolnika. Upravo zbog toga Katalinić je naglasio kako se ne osjeća krivim za ishod nesreće i na navode optužnice, a njegov branitelj Marko Marinović dodao je kako bi se on možda i izjasnio krivim da ga se tereti za smrt suputnice iz nehaja, a ne s namjerom.
Liječniku trebalo pet sati da dođe na mjesto nesreće?
Marinović je opet inzistirao na provođenju svih dokaza ispočetka, pa će se u nastavku suđenja, koje je zakazano za danas, saslušati vještaci prometne i medicinske struke, a potom i svjedoci-očevici te liječnik opće prakse iz ambulante u Posedarju kojem je za dolazak na mjesto nesreće, kako tvrdi Marinović, trebalo pet sati.
– Katalinić je u nesreći teško ozlijeđen, pa se traži mišljenje vještaka jer možda postoji mogućnost da je u nesreći zadobio hemoralgični šok. Tražim da se putem PU zadarske utvrdi identitet liječnika koji je bio na liječničkoj intervenciji hitne pomoći da bi se uvjerili je li u trenutku dolaska hitne djevojka bila mrtva ili živa, a osim toga, predlažem i da se putem sudskog medicinskog vještaka utvrdi vrijeme smrti te da on odredi bi li pravovremeno pružena pomoć spasila pokojnu djevojku – inzistirao je Marinović. Sutkinja Iva Lovrin njegove je prijedloge prihvatila, pa će se saslušati i Vinko Šunjić, Krešo Markić, Silvija Butić koji bi po Marinoviću mogli rasvijetliti slučaj i dokazati da je Katalinić kobne večeri prije deset godina bio sposoban za vožnju.
 Prije nesreće, djevojka pobjegla iz Doma
Odlučeno je i kako će u svojstvu svjedoka biti pozvan i Miljenko Baričević, zaštitar koji je u vrijeme nesreće radio na Masleničkom mostu, a na okolnosti same nesreće i dolaska liječničke ekipe koju je navodno upravo on pozvao, no puna dva sata nakon što se nesreća dogodila.
Kao i na svim prethodnim raspravama koje se na Općinskom sudu u Zadru vode već više od deset godina, najprije kod suca Borisa Radmana, a sada kod sutkinje Lovrin, na raspravi se nije pojavio nitko u ime poginule djevojke. Ona je, podsjetimo, sahranjena na groblju u Matuljima. Bila je štićenica riječkog Doma za odgoj djece i mladih jer oca nije poznavala, a majka joj je preminula. Nekoliko dana prije nesreće iz Doma je pobjegla, a Katalinić joj je pružio utočište.