Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pinčić: Fantom u žutom šeširu šalje mi ilegalne ovrhe!

26.10.2011. 22:00
Pinčić: Fantom u žutom šeširu šalje mi ilegalne ovrhe!


Umberto Pinčić pismo je uputio iz ćelije zadarskog zatvora, a žali se na plaćanje pričuve u zgradi u kojoj ima stan, Veslačkoj 8, odnosno najelitnijoj zgradi u Zadru, izgrađenoj na lokaciji nekadašnjeg TIZ-a


Ogorčen prispjelom ovrhom zbog neplaćanja pričuve za stan u Veslačkoj 8, Umberto Pinčić, inače osoba poznata sa stranica crnih kronika, odaslao je protestno pismo upravitelju zgrade Zadar-stanu i to, ni manje ni više, nego iz zatvorske ćelije. Pinčiću je Zadar-stan najvjerojatnije proslijedio opomenu pred ovrhu koju ovaj ne želi platiti, optužujući upravitelja zgrade da se dovoljno ne brine o njoj.
– Zgrada u Veslačkoj 8 zbog loše izolacije fasade i slično, uništava konstrukciju zgrade i utječe na njenu stabilnost, a i neispravan dimnjak može izazvati požar. Statika nije stručno rađena, počinjeno je niz nevidljivih grešaka zbog nestručnosti izvođača. Sigurnosne kamere ne rade, „parlafon” ne radi i nikad nije ni radio, kao ni klima uređaji. Štovani upravitelju, upravljate li vi zaista zgradom ili ste samo fantom u žutom šeširu koji šalje ilegalne ovrhe, kaže se između ostalog u Pinčićevom pismu. Inače, Pinčić izdržava zatvorsku kaznu prema pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zagrebu zbog ilegalne preprodaje nekretnina u Zagrebu.
Pinčić stoga misli da ne treba plaćati pričuvu jer određeni popravci nisu napravljeni, a on osobno nikad i nije potpisao ugovor sa Zadar stanom. Sve to ne bi bilo toliko zanimljivo, jer je u daljnjem tekstu pisma vidljivo da Pinčić ne poznaje dovoljno što je to obvezna pričuva, ali je u fokusu možda najelitnija zgrada u Zadru, izgrađena na lokaciji nekadašnjeg TIZ-a. Riječ je o stambeno-poslovnom kompleksu koji je sagrađen 2006. gdje se četvorni metar stambenog prostora plaćao u protuvrijednosti od 2.300 pa čak i do 3.000 eura. Prije godinu dana, aktualan je bio problem pucanja fasade kojeg se prodavač stanova, zadarski Gortan, obvezao popraviti.
U „Zadar-stanu” su zaprimili Pinčićeve pritužbe, ali kako kaže direktor Ante Rušev, na zakazani sastanak Pinčić se nije odazvao, opravdavajući se da mora ponovno u zatvor. Na stranu njegovi privatni problemi kaže Rušev, većinu Pinčićevih zamjerki treba odaslati „Gortanu” koji ima uporabnu dozvolu za zgradu Veslačkoj 8. Rušev dodaje da su suvlasnici sklopili međuvlasnički ugovor kojim su se dogovorili da će uz zakonski minimum 1,53 lipe po metru četvornom prostora, plaćati dodatnih 140 kuna po metru četvornom prostora u kojem su vlasnici ili suvlasnici i to za održavanje zgrade. U to spadaju dodatni troškovi čišćenja, zajedničke električne struje, ali i čuvarske službe. Posebno skupo održavanja je vatrogasni sustav jest Spinkler onaj vatrogasni. Tako skupa pričuva se o očekivalo od klijentele koja je kupila stanove, jer se većinom radi o financijskim dobrostojećim ljudima. Rušev dodaje kao je zgrada u Veslačkoj 8 izuzetno komplicirana za održavanje te dodaje:
– Od 2006. kada smo mi preuzeli zgradu na upravljanje, bilo je reklamacija koje smo mi prosljeđivali Gortanu. Zgrada nije idealno napravljena i istina je da je bilo problema s fasadom, dimnjakom. Praktički se gradio novi trg jer je voda prodirala u garaže. Izostala je dobra izolacija od prodiranja podzemnih voda u spremišta u prizemlju. Konstantan su nam problem liftovi jer se tjekom njihove ugradnje neke stvari nisu uradile kako treba. Međutim, sve te reklamacije u jamstvenom je roku Gortan popravio, a na otklanjanju nekih problema se još uvijek radi, reka nam je na kraju razgovora direktor „Zadar-stana” Ante Rušev.