Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrčići: Neka HT s riječi prijeđe na djela!

Autor: Suzana Bandić

26.10.2012. 22:00
Vrčići: Neka HT s riječi prijeđe na djela!

Foto: Marin GOSPIĆ



Mi nemamo kuda proći nego ispod tog stupa. Tuda prolaze i djeca iz svih okolnih kuća tako da je prava sreća što do sada nitko nije nastradao. Stup iznad ceste drži još jedino taj telefonski kabel, a pitanje je koliko će on izdržati, kažu Ante, Ivica i Nikola Stupičić


Drveni stup nakošen iznad prometnice u naselju Vrčići već mjesec dana prijeti stanovnicima okolnih kuća, a unatoč njihovim prijavama teleoperateru – Hrvatskom telekomu, ništa još nije poduzeto.
Telefoni ne rade, a računi stižu
– Mi nemamo kuda proći nego ispod tog stupa. Tuda prolaze i djeca iz svih okolnih kuća tako da je prava sreća što do sada nitko nije nastradao. Stup iznad ceste drži još jedino taj telefonski kabel, a pitanje je koliko će on izdržati – kažu Ante, Ivica i Nikola Stupičić te dodaju kako osim pogibeljne situacije sa stupom imaju probleme i sa signalom. Cijelo naselje, kažu, ostaje bez telefonske veze dva, tri pa i više dana čim malo jači vjetar zapuše ili padne obilnija kiša. Ona posljednja obrušila je drveni stup koji nosi kabel telefona preko ceste, a zimus su imali gotovo identičnu situaciju. Nakon nevremena jedan se stup, svega 15-ak metara od ovog posljednjeg srušio na pod, a sreća u nesreći bila je što je pao suprotno od prometnice, na njivu jednog mještanina. Iz HT-a su, kažu Stupičići, došli nekoliko mjeseci kasnije i uz taj stup postavili novi, betonski no radnici su otišli na pola obavljena posla. Kabel telefonske mreže ostao je, naime, ležati na podu, spojen na stari, obrušeni stup i takva situacija usprkos negodovanju i prigovaranjima mještana zadržala se do danas.
– Iako nam fiksni telefoni malo rade, malo ne rade, naši računi uredno stižu kao da je sve u najboljem redu. Sad kad se ovaj stup ovako urušio i ugrožava naše živote, prelila nam se čaša. Želimo da netko preuzme odgovornost i da riješe ovaj problem, kažu mještani Vrčića gdje živi dvadesetak obitelji, među kojima ima i onih s djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.
A odgovornost je preuzeo HT obećavši da će problem riješiti čim prije.
Odgovor iz HT-a
– HT je prijavu o srušenom stupu na navedenoj lokaciji zaprimio u ožujku ove godine nakon čega je stup zamijenjen novim. Novu prijavu o oštećenom stupu zaprimili smo 18. listopada, te će stup biti zamijenjen u najkraćem mogućem roku. Isto tako, naši će djelatnici na terenu napraviti detaljnu provjeru kako bi se provjerile i otklonile eventualne dodatne nepravilnosti u mreži, kažu u HT-u dodajući da se iskreno ispričavaju svim korisnicima koji su imali eventualnih poteškoća s korištenjem telekomunikacijskih usluga. Podsjetili su kako se korisnici mogu obratiti njihovoj Službi za korisnike putem besplatnog broja telefona 0800 9000 ili e-mail [email protected] i prijaviti ukoliko imaju bilo kakvih poteškoća s korištenjem pojedinih usluga.
– Naši djelatnici poduzet će sve potrebno kako bi se korisničke prijave riješile u što kraćem vremenu – poručuju iz HT-a no mještani Vrčića kažu kako to u praksi baš i nije tako, a o tome svjedoče, ne samo obrušeni stupovi već i kabel koji je uz cestu razvučen i koji je na mjestima „isplivao” na površinu.
– Kabel je plitko zakopan pa je na mjestima kiša isprala zemlju i on stoji tako nezaštićen godinama. Nitko na to nije previše obraćao pažnju sve dok prošle godine jedan naš mještanin za taj kabel nije zapeo frezom i umalo nastradao. Tek tada smo postali svjesni da velika opasnost vreba i od tog kabela, kažu mještani Vrčića poručujući teleoperateru da s riječi i obećanja prijeđu na djela i otklone nepravilnosti prije nego netko nastrada.