Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ukusne obroke učenici pojedu i s povrćem

26.10.2016. 22:00
Ukusne obroke učenici pojedu i s povrćem


Osnovna škola Zadarski otoci jedna je od rijekih u čijoj se školskoj kuhinji svakodnevno pripremaju kuhani obroci.
Jelena Kolček, kuharica, zajedno sa svojim suprugom Vinkom, svakodnevno priprema između 120 i 130 obroka za djecu koja pohađaju produženi boravak u školi. Jelovnik se osmišljava svaki tjedan, a Jelena pojašnjava kako se pri tom uvijek vodi računa da hrana bude prilagođena djeci, svježa te da obroci sadržavaju puno voća i povrća.
– Namirnice nabavljamo svježe. Nema instant hrane, svu hranu pripremamo po našim tradicionalnim receptima, kazala je Jelena. Riba je na jelovniku najmanje jednom tjedno, većinom svaki petak uz naravno, prilog od povrća. U svojoj domaćoj kuhinji maksimalno koriste voće i povrće kako bi mališanima svaki dan mogli ponuditi zdrav obrok. 
Djeca su kaže, Jelena, jako zadovoljna njihovom kuhinjom. Gotovo uvijek sve pojedu, čak i oni koji inače odviše ne uživaju u povrću. A kako bi ih njihova omiljena kuharica dodatno potaknula na konzumaciju zdrave hrane uvijek im ponudi i neku malu slatku nagradu, kolač, voćni jogurt ili nešto slično. Svaki dan obrok sadržava slijed od tri jela, juhe, glavnog jela i deserta, čokoladnog ili mramornog kolača ili voća.
Prilikom našeg posjeta, kako su se obilježavali Dani kruha, marljiva kuharica upravo je motala kolačiće od sira i maslaca kojima je na kraju objeda razveselila mališane. Kod nje kaže nema brze hrane, pohanog mesa, prženih krumpira, iznimka su izleti kada se djeci pripremaju sendviči.
Jelena osim u Zadarskim otocima, kuha i za učenike koji pohađaju produženi boravak u OŠ Bartula Kašića, a od tekućeg tjedna počinje s pripremom obroka za djecu slabijeg imovinskog stanja u OŠ Smiljevac. S cijenom od 26 kuna po obroku, uspiju, zasada, namiriti troškove, dijelom i zbog toga što puno stvari rade sami.