Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani u lovu na prvu gostujuću pobjedu u ABA ligi

26.10.2016. 22:00
Zadrani u lovu na prvu gostujuću pobjedu u ABA ligi


Prvih šest kola ABA lige manje-više je potvrdilo ono što se i očekivalo prije početka sezone. Crvena zvezda i Budućnost su, kao glavni favoriti, krenuli sa šest pobjeda, a isto toliko ima i Partizan, koji izgleda mnogo bolje nego lani, a imao je i nešto povoljniji raspored na otvaranju. Četvrto mjesto, posljednje koje vodi u doigravanje, s omjerom 5-1 drži Cibona, koja je izgubila samo od Partizana u Beogradu.
Jedino iznenađenje i to neugodno za sada je Cedevita, više milijuna eura teška momčad, koja ima omjer 3-3, kao i Igokea i Zadar. “Vitamini” su doživjeli već dva domaća poraza u ABA ligi i to na otvaranju od Budućnosti i u prošlom kolu od Krke, a tome treba pridodati i domaće poraze od Splita u A-1 ligi te Lietkabelisa u Eurokupu. Sasvim dovoljno za uzbunu u tom zagrebačkom klubu.
Dobra situacija
Što se Zadra tiče, da mu je netko prije sezone ponudio ovaj omjer nakon uvodnih šest kola, još k tomu i 3-0 u prvenstvu Hrvatske, na Višnjiku bi sasvim sigurno to objeručke prihvatili. Porazi su ionako stigli od Crvene zvezde, Budućnosti i Cedevite. Istina, neki su bili preveliki, ali serija od pet uzastopnih pobjeda koja je uslijedila, brzo ih je bacila u zaborav. S tri domaće pobjede protiv FMP-a, MZT-a i Mega Leksa, momčad Ante Matulovića stekla je dobar kapital i u poziciji je da može razmišljati o tome da već u prvom dijelu sezone uplovi u mirnu luku te da ne mora brinuti o ostanku. U tom kontekstu pred Zadranima je vrlo zanimljiv niz utakmica u regionalnom natjecanju, počevši od sutrašnje na gostovanju kod Krke u Novom Mestu.
U studenom će na Višnjiku gostovati Igokea (3.11.) i Partizan (19.11.), a Zadar će u goste Mornaru (13.11.) i Ciboni (27.11.), dok 2. prosinca u Krešin dom stiže Karpoš Sokoli. Prvi dio natjecanja zaključit će utakmica Olimpije i Zadra u Ljubljani 11. prosinca. Ako ćemo se malo igrati prognozera, možemo reći da bi Zadrani mogli biti sasvim zadovoljni sa četiri pobjede iz tog ciklusa, što znači da bi na polusezoni bili u pozitivnom omjeru 7-6. Naravno, to neće biti nimalo lako ostvariti jer, osim domaćih, podrazumijeva i najmanje jednu gostujuću pobjedu, ali razmišljanje ide u smjeru: Zašto je ne bi uzeli već sutra?
Negativna tradicija
Krka je u prošlom kolu, pobjedom protiv Cedevite u Zagrebu, pokazala koliko može biti opasna, ali je prije toga pokazala i ranjivost, izgubivši na domaćem terenu od FMP-a 61:70. Osim toga, slovenski sastav je kod kuće uvjerljivo svladao Karpoš Sokoli te izgubio od Crvene zvezde, a poražen je i na gostovanju kod Budućnosti 29 razlike. Trenutačno ima omjer 2-3 iz razloga što će dvoboj drugog kola s Olimpijom odigrati tek 5. prosinca.
Momčad je ove sezone preuzeo Dejan Mihevc, bivši trener Tajfuna iz Šentjura, koji je sa sobom povukao i beka Sandija Čebulara. U vanjskoj liniji posebnu pozornost valja obratiti na izuzetno opasnog šutera Matica Rebeca, kojega krasi sposobnost ubačaja iz velike udaljenosti, dok u reketu glavnu riječ vode “četvorka” Marko Luković i centar Žiga Dimec. Tu su još i Matej Rojc na “jedinici”, te dva Amerikanca, bek Ronald Curry i krilni centar Dominique Elliott, koji se do sada nisu naročito istaknuli. Sve u svemu, sastav s kojim se definitivno može igrati, iako tradicija nije na zadarskoj strani.
Od devet gostovanja u Novom Mestu u regionalnoj ligi, Zadar je tri dobio, a šest izgubio. Slavio je tamo u sezonama 2002./03. i 2008./09. te posljednji put u studenom 2013., košem Filipa Kraljevića za 79:80. Bila je to, međutim, jedna od tek dvije pobjede Zadra u posljednjih deset međusobnih susreta. Ukupno, Krka je u ABA ligi dobila četiri utakmice više: 11-7.