Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

»OSTAVITE POLITIKU« Zadarski liječnici: Stavljamo se na raspolaganje bolnici!

27.10.2020. 16:25


Dramatična poruka Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) kojom svoje kolege pozivaju »neka ostave svoje funkcije i vrate se službi« naišla je na burne reakcije liječnika diljem Hrvatske. Neki je smatraju opravdanom, a neki tek samopromocijom dijela liječnika željnih medijske pažnje.
Naime, HUBOL je pozvao liječnike aktivne u Saboru, ali i ostalim tijelima državne vlasti, apelirajući da svoje političke karijere ostave po strani i pomognu im u borbi protiv korone. Prozvali su čak i saborski Odbor za zdravstvo optužujući ih da šutke i bez ikakve inicijative gledaju što se u zemlji događa, te im predlažu da se uključe u borbu protiv virusa barem »ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije«, kako navode u javnom pozivu. Nisu štedjeli ni Ministarstvo zdravstva, pa čak ni Nacionalni krizni stožer civilne zaštite, za koje tvrde da ni mjesecima nakon pojave virusa nemaju pravovremenu i jasnu strategiju za pandemiju.


Bolnice procjenjuju potrebu za liječnicima
Zadarske liječnike aktivne u politici stoga smo pitali kako komentiraju poziv kolega iz Udruge bolničkih liječnika te hoće li se oni koji više nisu u zdravstvu staviti na raspolaganje zadarskoj Općoj bolnici. Osobito nas je zanimao odgovor gradonačelnika Zadra, HDZ-ova Branka Dukića, koji je zavidnu liječničku karijeru na zadnjim lokalnim izborima zamijenio političkom. A evo što gradonačelnik kaže na prozivku kolega iz Zagreba:
– U ovom je trenutku upravljanje Gradom izuzetno osjetljivo i važnije nego u redovnim situacijama. Kao izabrani gradonačelnici imamo dužnost prije svega prema građanima koji su nas izabrali, a ja, naravno, sve preostalo raspoloživo vrijeme stavljam na raspolaganje bolnici i pacijentima. Tako živim cijeli svoj život, tako je i u dosadašnjem mandatu, poručuje Dukić.
Njegov kolega, bivši gradonačelnik Zadra i aktualni predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Vrančić, pak smatra da su zdravstvene ustanove same moraju analizirati potrebu za liječnicima i općenito medicinskim osobljem u Zadru, pa tako i u cijeloj Hrvatskoj.


Vrančić: Rado ću se odazvati
– One su te koje trebaju procijeniti trebaju li i dodatan angažman ljudi, a ukoliko zadarska bolnica zaključi da trebaju, ja im stojim na raspolaganju. Iako sam u mirovini, vrlo rado ću se odazvati. No, najprije treba vidjeti što bi tko trebao raditi i za kakvim liječnicima bolnica uopće ima potrebu, kaže Vrančić, a na pitanje smatra li da je HUBOL pretjerao s ovim pozivom i kritikama, odgovara:
– U javnom prostoru i inače ima svakojakih mišljenja, a ja smatram da se ovo što HUBOL navodi ne može na brzinu improvizirati. Treba ponajprije promisliti i vidjeti što bolnicama zapravo treba, odnosno na koji način ljude angažirati i za kakve potrebe. A ukoliko naša bolnica treba ljude, naravno da ću im pomoći, kaže dr. Vrančić.
Iako je dugi niz godina vodio Zadar, nikad se nije susreo sa situacijom kakva je zatekla njegova nasljednika Branka Dukića. No, poznato je da aktualni gradonačelnik jednom mjesečno volontira na Odjelu ginekologije i opstetricije koji je vodio 13 godina sve do izbora za zadarskog gradonačelnika te mu ni veća pomoć bolnici ne zacijelo ne bi bila teška.




OB ima ogromnih rezervi
Za komentar HUBOL-ova poziva liječnicima pitali smo i bivšeg ministra zdravstva, pročelnika Službe za interne bolesti Opće bolnice Zadar, Darija Nakića, danas HDZ-ova vijećnika u Gradu Zadru. On, pak, ističe kako cjelokupnu situaciju treba shvatiti ozbiljno, ali i da treba – ne dramatizirati.
– Ni naša bolnica u Zadru, ni one u ostatku Hrvatske nemaju potrebe pozivati umirovljene liječnike jer imamo 14.500 liječnika. Unatoč broju zaraženih, naša se bolnica uspješno nosi s ovom pandemijom i imamo još ogromnih rezervi jer niti jedna bolnica u Zadarskoj županiji nije pretvorena u covid bolnicu. Stoga imamo dovoljno kadra, a i uspijevamo obavljati preglede pacijenata u ambulantama. Istina je da je oprez potreban, ali dramatika nije nikako potrebna. To su samo nepotrebni pokušaji te, ukoliko bismo angažirali umirovljene liječnike, možemo ih dovesti u potencijalnu opasnost. Naša bolnica sada normalno radi, obavljamo sve djelatnosti i nismo zaustavili niti rad ambulanti, a vjerujem da će se i nastaviti, zaključuje dr. Nakić.
S obzirom da je i Nacionalni stožer najavio postroživanje mjera, uskoro ćemo znati hoće li Ministarstvo zdravstva udovoljiti pozivu Hrvatske udruge bolničkih liječnika pozivajući umirovljene liječnike, kao i one u Vladi, Saboru i tijelima regionalne i lokalne samouprave da se pridruže njihovoj borbi protiv pandemije.
 


Dr. Nakić: Pridržavati se mjera, ali ne dramatizirati


Dr. Dario Nakić osuđuje senzacionalizam u izvještavanju o koronavirusu, kao i potrebu raznih ljudi da izriču svoje mišljenje o covidu, iako često pojma o njemu nemaju.
– Doista ne treba dramatizirati jer vidimo da su medijski prostor svatko javlja kada hoće i s čim hoće prenoseći ljudima poruku kao da je sustav u kolapsu, a ni blizu nije tako. Naš se sustav dobro nosi s ovim virusom, primjerice, Zagreb ima 17 bolnica, a samo pola Kliničke bolnice Dubrava pretvoreno je u covid bolnicu. A gdje je još ostali potencijal? Tako je i u ostalim županijama koje imaju barem po dvije bolnice, pa se jedna od njih može pretvoriti u bolnicu samo za covid pacijente, dok bi druga skrbila o ostalim pacijentima. Zato mi nije jasna ova dramatizacija, treba se pridržavati svih epidemioloških mjera kako nam ne bi odjednom došao jedan veći broj oboljelih, ali ne stvarati bespotrebnu paniku, poručuje dr. Nakić.
 


Sabljar-Dračevac: Ukoliko me kolege budu trebali, naravno da ću im pomoći


Poznata zadarska psihijatrica, dr. Renata Sabljar Dračevac, nakon zadnjih parlamentarnih izbora postala je i SDP-ova zastupnica u Saboru. Za razliku od kolega u Gradskom vijeću, mnogo je angažiranija jer sjednice Sabora traju nekoliko dana, a sudjeluje i u radu saborskog Odbora za zdravstvo. Evo kako čelnica Županijskog odbora SDP-a komentira poziv bolničkih liječnika da ona i ostali liječnici političke mandate stave u mirovanje i pomognu im:
– U situaciji kada je i zdravstvo ugroženo, svi se zdravstveni djelatnici trebaju staviti na raspolaganje Ministarstvu, odnosno bolnicama, pa tako i ja. Trudim se dati sve do sebe kako bih odradila sav svoj posao u bolnici, kao i ovaj u Saboru. Zasad u tome uspijevam, a ukoliko se situacija promijeni, odnosno ukoliko me kolege budu trebali, naravno da ću im pomoći, kaže SDP-ova saborska zastupnica.
 


Morović i Dželalija još u ožujku se vratili na Odjel infektologije


Umirovljeni zadarski infektolozi dr. Boris Dželalija i dr. Miro Morović još u ožujku su se stavili na raspolaganje zadarskoj bolnici, što je doista hvalevrijedan potez. Odjel je time svoj stručni tim povećao na čak sedmero infektologa te su i na vrhuncu pandemije funkcionirali bez ikakvih problema.