Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VRATA PROSPERITETA Ivan Knez: Ovo je bolje nego u Londonu ili New Yorku

27.10.2020. 09:48


Shodno epidemiološkim mjerama jučer se uz prigodnu svečanost na istočnom ulazu u Industrijsku zonu Biograd kod trafostanice, između rotora i Rojsa, otvorio Poduzetnički inkubator Biograd na Moru koji se prostiru na 2.403,36 metara kubičnih na tri etaže, odnosno 17 uredskih prostora te 9 proizvodnih hala koje su već počeli koristiti devet prvih korisnika. Među korisnicima su poduzetnici početnici, ali i oni poduzetnici koji se bave djelatnostima već neko vrijeme.
– Ovo je dosanjan 11-godišnji san. Mi Hrvati bi to htjeli izgraditi za jedan ili dva dana. Uzmite pantljiku (op.a. metar) pa izmjerite 3.000 metara četvornih površine objekta, prizemlje i dva kata sa 17 uredskih prostora i 9 proizvodnih hala ukupne vrijednosti od 38 milijuna kuna. Kako je rekao jedan od poduzetnika: »Vjerovali ili ne, ovo je bolje nego u Londonu ili New Yorku«, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.


​Podrška i pomoć poduzetnicima
– U ovom objektu svoj dom će naći brojni mali i srednji poduzetnici čime će izravno pomoći jačanju lokalnog gospodarstva, poručio je Knez, istaknuvši kako na svečanosti ne vidi nikoga iz biogradske oporbe.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.979.211,52 kuna, od čega je 19.945.669,41 kuna financirano iz EU fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a partneri Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o. Biograd na Moru, Poduzetnički inkubator Bios d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Split.
– Poduzetnički inkubator je podrška i pomoć poduzetnicima da se osamostale, zato su troškovi izuzetno mali. Za metar četvornog uredskog prostora mjesečno se plaća 25 kuna bez PDV-a, a za halu 35 kuna. Poduzetnici iz Biograda za prvu godinu su oslobođeni 100 posto najma, za drugu 80 posto, za treću 60 posto itd., rekao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura.


Gradonačelnik i njegov tim
Projekt nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području Grada Biograda na Moru i šire gravitirajuće urbane aglomeracije koja uključuje i općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polača.
– Svaka vam čast vama gradonačelniče i vašem timu jer ste imali viziju i jer ste imali znanja i sposobnosti sprovesti tu ideju u djelo. Uspjeli ste se nametnuti i izboriti za bespovratna EU sredstva i još onda sve to skupa provesti po strogim pravilima EU, kazao je Šime Erlić iz Zadra, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Sve ste to uspješno prebrodili, kaže on, i zato danas ovdje imamo novi dom za poduzetnike s biogradskog područja, novu dodanu vrijednost za ovaj kraj, novi dom za poduzetnike iz područja nautike, turizma, poljoprivrede, ribarstva, marikulture i prehrambene industrije.




Biogradu 164 milijuna kuna
– Danas kada je svaka potpora poduzetnicima, uslijed globalne Covid krize, potrebnija nego ikada, sigurno je da će ovakav prostor sa povoljnijim uvjetima omogućiti njima niže troškove i svojevrsnu zaštitu u poslovanju, poručio je Erlić te je nastavio:
– U Biograd je iz EU-a posljednjih godina uloženo oko 164 milijuna kuna, a znamo da iz ovog područja imamo još spremnih projekata koji će tražiti modele financiranja u okviru sljedećeg programskog razdoblja i nacionalnog plana oporavka. Ništa od toga ne možemo uspjeti bez suradnje i bez prepoznavanja potreba koje ima lokalna zajednica, gore u Zagrebu, na nacionalnom nivou, reći će Šime Erlić.
U neizvjesnom i teškom vremenu u kojem živimo osvjedočili smo se da je naša najjača gospodarska grana u koju smo najviše ulagali turizam, krhka i prva na udaru svake krize.
– Stoga je možda trenutak u kojem bismo trebali fokus premjestiti na poticanje proizvodnih djelatnosti, a osobito onih vezanih uz poljoprivredu i prehranu, ali i razvoj IT sektora te svih djelatnosti utemeljenih na znanju i inovacijama, zaključio je Božidar Longin, zadarski župan.
Obred blagoslova predvodio je župnik don Nikola Tokić. A pored navedenih nazočili su i Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, Božidar Kalmeta, bivši ministar, Željko Pletikosa, pomoćnik ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije, partneri na projektu, načelnici gravitirajućih općina i drugi.
 


28 tisuća novih radnih mjesta


Ulaganjem u nove tehnologije dižemo produktivnost naše industrije kako bi bila konkurentna na europskom i svjetskom tržištu. Od 2012. godine otkad je Zakon o poticanju ulaganja usklađen s pravilima EU zaprimljeno je preko 1.200 investicijskih projekata koji će, ako se u cijelosti provedu generirati preko 50 milijardi kuna investicija u Hrvatskoj i otvorili blizu 28 tisuća novih radnih mjesta. Pametna industrija dodatno se potiče ojačavanjem suradnje privatnog sektora i znanstvene zajednice, kazao je Zvonimir Novak, pomoćnik ministra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.