Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ciboriji ranoga srednjeg vijeka na tlu Istre i Dalmacije

Autor:

26.11.2009. 23:00
Ciboriji ranoga srednjeg vijeka na tlu Istre i Dalmacije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je predstavljena knjiga “HOC TIGMEN – Ciboriji ranoga srednjeg vijeka na tlu Istre i Dalmacije”, autorskog dvojca prof. dr. sc. Pavuše Vežića i doc. dr. sc. Milenka Lončara.
Pozdravnu riječ uputio je prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru dr. sc. Srećko Jelušić, izv.prof., a samu knjigu su predstavilii: dr. sc. Antun Travirka, likovni urednik, akademik Branimir Glavičić i prof. dr. sc. Nikola Jakšić, Odjel za povijest umjetnosti.
Dr. Nikola Jakšič istaknuo je kako su ciboriji koje Vežić prikazuje posuti uzduž cijele istočne obale Jadrana. Pretežno su vezani uz gradska središta i rijetko ih nalazimo van njih, nastavlja Jakšić dodajući kako je riječ o građi koja potječe iz ranih stoljeća srednjeg vijeka. Navodi kako su ciboriji jednako rasprostranjeni na tlu kršćanskog istoka, kao i kršćanskog zapada, u razdoblju srednjeg vijeka.
– Zašto su ciboriji posebno važni za hrvatsku povijest, napose onu jadransku? Kod njih možemo vidjeti koji su stupanj razvitka dosegli dalmatinski gradovi, istaknuo je Jakšić.
Akademik Glavičić pohvalio je Vežićevu i Lončarovu knjigu, istaknuvši zadovoljstvo njenim izdavanjem.
– Vrlo sam zadovoljan ovom i ovakvom knjigom. Mislim da ovakva knjiga može poslužiti svakome za ukras u njegovoj biblioteci. Knjiga se čita napeto, s angažmanom, jer je prisutan i arheološki i jezični dio, istaknuo je Glavičić dodajući kako su u pitanju dva autora, te je knjiga jedinstvena. Napomenuo je kako je ova knjiga rezultat njegovih stremljenja, sinteze arheologije i klasične filologije. Kazao je i kako je ova materija kao slika naše hrvatske povijesti koja je došla do nas u rasulu.
Dr. Antun Travirka je napomenuo kako se knjiga radila dosta dugo, te je bilo dosta posla i dorade samog teksta, od jednog i drugogo autora.