Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jedan od 12 svećenika palih u komunizmu

Autor: Branko Božić

26.11.2009. 23:00
Jedan od 12 svećenika palih u komunizmu


U cijeloj Hrvatskoj prema don Anti Bakoviću komunističke su vlasti ubile 664 pripadnika klera, a samo u Nadbiskupiji zadarskoj 12, istaknuo je mons. Mustać
Nizom liturgijskih događanja koje je organizirala privlačka župa Porođenja Blažene Djevice Marije i Zadarska nadbiskupija vjernici i žitelji mjesta i općine Privlaka u četvrtak su obilježili 64. obljetnicu mučkog ubojstva mladog svećenika don Eugena Šutrina, rodom iz mjesta Luke na Dugom otoku.
Njega su, kao što su zabilježili povjesničari i kroničari, samo nekoliko dana nakon što je preuzeo župu Privlaka, u noći 26. studenog 1945. godine u njegovoj 31. godini života na prijevaru hicima u glavu iz pištolja na predjelu Sebačevo usmrtila dvojica onodobnih djelatnika zloglasne OZN-e i to sekretar Općinskog komiteta Nin Đani Pavlović i član Kotarskog komiteta Pere Ćurko. Tijelo don Eugena Šutrina potom su bacili u more zamotavši mu kamenje u svećeničko odijelo.
Zločin se ipak nije mogao sakriti jer su sutradan mještani Privlake pronašli beživotno župnikovo tijelo kako pliva uz morsku obalu. Lijes s tijelom prevezen je brodom u rodnu mu Luku gdje je pokopan.
Obilježavajući taj sramni i nečovječni čin, u četvrtak predvečer na mjestu mučenja i pogibije don Eugena Šutrina u gustoj borovoj šumi u Sebačevu okupilo se mnoštvo privlačkog puka među kojima su bili čelnici općine načelnik Ive Surić te predsjednik Općinskog vijeća Boris Glavan. Uz paljenje svijeća i polaganje cvijeća ispred spomen ploče, koju su mještani Privlake postavili prije 14 godina, molitvu i odrješenje predvodio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Ivan Mustać, također privlačke “gore list”.
– Don Anto Baković iznosi podatak da je komunistička vlast na najokrutniji način umorila 664 žrtve i to svećenika, redovnika i redovnica. Među njima je i 12 svećenika iz naše nadbiskupije, a jedan od njih je i naš plemeniti don Eugen Šutrin. Na ovom mjestu u skoro vrijeme naša župa Privlaka uz potporu općine i nadbiskupije podignut će kapelu kako bi se sačuvala ta sveta uspomena na rodoljuba i božjeg slugu, istaknuo je Mustać, koji je kasnije predvodio i misu u župnoj crkvi.