Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Melanežani su ponosni na svoju kulturu

Autor:

26.11.2009. 23:00
Melanežani su ponosni na svoju kulturu


U organizaciji Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju jučer je u Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta hrvatski misionar lazarist o. Ivan Gregurec održao predavanje o Melaneziji.
Opat Ivica Gregurec već pet godina živi na otoku Guadalcanal na Salomonskim otocima, gdje uz svoje svakodnevne dužnosti u okviru misije predaje na bogosloviji i priprema buduće svećenike, a ovom je prilikom kroz priču, slike te ples kojega je izvela skupina plesača s otoka Guadalcanal i otočja Kiribati, studentima približio dio svakodnevnog života i običaja Salomonskih otoka.
Salomonski otoci jedan su lanac od ukupno 992 otoka, koji se nastavlja neposredno nakon Papua Nove Gvineje. Ima oko 600 tisuća stanovnika, kojega većinom čini mlada populacija, a na otocima se govori oko 120 različitih lokalnih jezika. Uz kratki pregled povijesnoga razvoja, od početaka do danas, prvog susreta domaćeg stanovništva s Europljanima pa do stvaranja nezavisne države, opat Gregurec iznio je dio otočne svakodnevice.
– Preko 80 posto stanovnika živi na selu, uglavnom manjim zaseocima od 10 do 15 kuća pokrivenih lišćem palmi. Na većini otoka nema infrastrukture, a škole su cestom vrlo udaljene od sela, negdje i do jedan i pol kilometar. Otočani su, istaknuo je, vrlo ponosni na svoje običaje i kulturu. Nemaju velikih knjiga i zapisa, već se svo znanje prenosi kroz pjesmu, ples i pripovijedanje.
– Stanovnici se razlikuju u svojoj nošnji i običajima te su izuzetno talentirani. Njihov umjetnički dar vidi se kako u pjesmi tako i slikanju ukrasa, po kojima se prepoznaje kojem plemenu i etničkoj skupini pripadaju. Nakon pet godina boravka, istaknuo je opat, mogu reći da su oni meni puno toga dali i pokazali mi jedan način života koji je drugačiji, ali vrlo plemenit.
Na kraju susreta plesači su, odjeveni u tradicionalne odjeću izrađenu od kore drveta izveli nekoliko plesova. Svaki od od njih također simbolizira određenu priču o dnevnim aktivnostima poput ronjenja, ribolova ili sječe, jer iako se promjene i tamo svakodnevno događaju, kako je rekao opat Gregurec, tradicionalni plesovi dio su njihovoga života i jedan od načina obilježavanja slavlja.