Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predsjednici otišli, ostala nada u gospodarski razvoj

26.11.2010. 23:00
Predsjednici otišli, ostala nada u gospodarski razvoj


S predsjednicima smo razgovarali o tekućim problemima općine Gračac i razvojnim potencijalima koji postoje na našem prostoru. Tražili smo podršku za gospodarski razvoj naše općine, kazao je Đekić


Posjet dvojice predsjednika jednoj općini ne prolazi nezapaženo i smatramo da je to jedna simbolična gesta koja pokazuje da pripadnici srpskog i hrvatskog naroda u povratničkim sredinama trebaju raditi zajedno za zajedničku dobrobit svih građana ove zemlje, kazao je Goran Đekić, načelnik Općine Gračac, odgovarajući na pitanje hoće li posjet predsjednika Josipovića i Tadića donijeti neke pozitivne pomake za Gračac.
Nova radna mjesta
Brojni mještani, koji su oduševljeno dočekali predsjednike, nadaju se da će ovaj posjet skrenuti pozornost na Gračac te kako bi u skorijoj budućnosti mogli očekivati i dolazak gospodarstvenika te otvaranje novih radnih mjesta u sredini gdje je veliki broj nezaposlenih naseljenih Hrvata i Srba povratnika.
– Čast nam je i zadovoljstvo što su našu općinu i naš jesenski sajam u Gračacu posjetili predsjednici Josipović i Tadić, a posebno nam je drago zbog velikog broja ljudi koji su se okupili. Izlagači su imali priliku predstaviti svoje proizvode i na taj način pokazati bogatstvo poljoprivredne i tradicijske baštine općine Gračac, kazao je Đekić, dodajući da je ovim posjetom promoviran i jesenski sajam u Gračacu kao i poljoprivredna proizvodnja sira, meda, rakije i mnogih drugih proizvoda.
Goran Đekić ističe da je s predsjednicima razgovarao o razvojnim potencijalima Gračaca.
– S predsjednicima smo razgovarali o tekućim problemima općine Gračac i razvojnim potencijalima koji postoje na našem prostoru. Tražili smo podršku za gospodarski razvoj naše općine, kazao je Đekić.
Obećana pomoć Prosperu
Ovogodišnji sajam “Jesen u Gračacu” imao je manje izlagača nego dosadašnjih godina. Ujutro prije dolaska predsjednika održan je kulturno-umjetnički program koji su obilježili nastupi triju KUD-ova koji njeguju običaje i tradiciju lokalnog stanovništva, odnosno Ličana, Bosanaca i Slavonaca te nastupi školskih folklornih i dramskih sekcija uz recitacije djece iz vrtića. Izlagači su predstavili bogatstvo gastronomske ponude ličkog kraja: likere, medove i sireve, a izložene su i razne rukotvorine.
Među izlagačima kojima su predsjednici posvetili pozornost bile su i članice udruge žena Prospero. Ta gračačka udruga je za keramičku ovčicu obloženu vunom kao originalni hrvatski suvenir dobila “Zlatnu kunu” od Hrvatske gospodarske komore. Proizvode prave od prirodnih materijala i boja koji bi najvjerojatnije završili na otpadu kao vuna, najlonske vrećice i stara roba, a kako nam je kazala Slavica Miličić, predsjednica udruge, predsjednik Josipović obećao im je i pomoć.
– Razgovarali smo s predsjednikom Josipovićem i kazao nam je da će nam pomoći koliko je to u njegovoj moći. Objasnili smo mu cjelokupnu situaciju i rekli kako se ovdje žene nemaju gdje zaposliti te da bi bilo dobro da nam se omogući štand na Plitvičkim jezerima na kojemu bi mogli prodavati ove proizvode koji su nastali u našoj kućnoj radinosti, kazala je Miličić, dodajući da je Predsjednik već bio upoznat s keramičkim ovčicama.
– Sreli smo se na jednom sajmu u Petrinji, gdje smo izlagali naše proizvode i nakon toga smo ovčice poslali u Ured Predsjednika. Mogu reći da su im se jako svidjele te da su tražili da im pošaljemo još, kazala je Miličić.
Boris Tadić pohvalio se i kako je na sajmu “Jesen u Gračacu” popio čašu vina od drenjina. Vesna Bogunović, kazala je kako je vino ipak bilo od šipka, a napravila ga je po tradicionalnoj recepturi.
Vino od divljeg šipka
– Vino je napravljeno od divljeg šipka po tradicionalnoj recepturi. Još uvijek nemam ništa registrirano i radim sve na svoje ime. Recept je star preko 100 godina, a to su radile naše bake ovdje u Lici, a sad je zaboravljeno. Čuvam recepte za sokove od ružinih latica, razne likere i kvasinu od divljih jabuka te vino i kvasinu od divljeg šipka, kazala nam je Bogunović, ističući kako ti proizvodi imaju vrijednost iako još uvijek nisu prepoznati.
Dodala je i kako se nada da će degustacija dvojice predsjednika biti i dobra promocija za tradicionalne ličke proizvode.
– Član sam Udruge Lika koja inače promovira tradiciju ličkog kraja kroz gastronomiju, ali i tradiciju i običaje. Nadamo se da ćemo sad lakše doći do nekog certifikata, kazala je Bogunović.
Predsjednici su obišli i štandove najmlađih stanovnika Gračaca te se i rukovali s mališanima. Djeca iz Osnovne škole Nikola Tesla na štandu su izložila razni nakit, koji su prodavali po simboličnim cijenama, a sav prihod od prodaje namijenjen je djeci Etiopije.
– Prodajemo svakakve proizvode, a skupljeni novac namijenjen je djeci Etiopije kako bi bolje živjela, kazala je Ivona Miletić, učenica škole.
Jedan od zanimljivijih štandova bio je onaj Dječjeg vrtića Baltazar.
– Izložili smo dječje radove od prirodnih materijala, koje su djeca s roditeljima skupila u šumi, a zajedno smo ih skupljali u parku. Nastojimo prodati ove proizvode, kako bismo djeci kupili nešto što bi ih razveselilo, kazala je Marijana Došen, odgojiteljica.
Na jednom od štandova bili su i proizvodi koji su promovirali tradiciju naseljenih Hrvata iz Bosne, a kako nam je rekla Anđa Stijepić, cilj im je osnivanje udruge raseljenih Hrvata “Kraljeva Sutjeska” te druženje i izlaganje tradicije njihova kraja u cijeloj Hrvatskoj.


 “TIHI” – TADIĆEV SAVJETNIK




Voja Brajović, glumac najpoznatiji po ulozi Tihog u seriji “Otpisani”, stigao je u Gračac kao savjetnik Borisa Tadića. Bivši srbijanski ministar kulture rekao nam je da mu je drago što je ponovno u Hrvatskoj.
– Bilo i ne ponovilo se. U Hrvatskoj smo kako bismo taj suživot potaknuli i otklonili predrasude kako je to nemoguće. Razlike postoje, treba ih njegovati i biti ponosan na njih, a ne raditi ono što uništava našu sreću, dijeliti se i poticati mržnju i netrpeljivost. Često dolazim u Hrvatsku, a kao glumac i kao ministar podržavao sam međunarodnu kulturnu suradnju i zaista mislim da je u različitostima prednost, a ne mana, kazao je Brajović.
Dotaknuo se i teme povrata kulturnog blaga. Naime, umjetnine koje su vraćene u manastir Krupa predstavljaju samo jedan posto kulturnog blaga koje od Srbije potražuju razni manastiri, crkve i pojedinci.
– Kao ministar kulture dogovarao sam povrat umjetnina jer je to vrlo bitno pitanje. To je dio nečega što pripada vjeri i onima koji vjeruju i nisam vidio niti jedan razlog zbog čega bi oni bili uskraćeni, kazao je Brajović.
Za kraj je rekao da je tužno da u situaciji kada se borimo za egzistenciju uvijek prva strada kultura te je teško uvjeriti ljude da je umjetnost ona koja obogaćuje živote.