Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar pogodila tuča

26.11.2010. 23:00
Zadar pogodila tuča


Oko 13 sati Zadar je pogodilo jako nevrijeme s tučom promjera oko pola centimetra koje je izazvalo zastoj u prometu. Vatrogasci su ispumpavali vodu iz obiteljske kuće na Petrićima, a u predjelu Novog bokanjačkog naselja grom je pogodio krovišta dviju susjednih kuća


Jaka kiša s grmljavinom tijekom prijepodneva, a potom i tuča mjestimično promjera i do pola centimetra, koja je zadarsko područje pogodila u petak oko 13 sati, izazvale su velike probleme u prometu, posebice na gradskim ulicama. Najveći zastoji zbog nakupljene vode evidentirani su na predjelu Relje, Puta Petrića, dijela Murvičke ceste i Branimirove obale na što je većina vozača već navikla pa srećom, zadarska policija unatoč nevremenu, nije imala intervencija zbog prometnih nesreća. Vozači su pokazali izuzetnu strpljivost i oprez i u Zagrebačkoj ulici kod nedavno otvorenog trgovačkog centra Supernova gdje se uslijed nevremena pokvario semafor. Vatrogasci su u petak do 15 sati imali samo jednu intervenciju prouzročenu obilnom kišom u privatnoj kući u Ulici Lovre Matačića na Petrićima. Tamo je, naime, poplavio podrum obiteljske kuće pa su vlasnici oko 14.30 sati u pomoć pozvali vatrogasce kako bi ispumpali vodu i pomogli im iz unutrašnjosti iznijeti stvari i namirnice koje su u tom prostoru bile odložene. Jačinu nevremena oko 13 sati osjetile su i dvije obitelji s područja Novog bokanjačkog naselja kojima je grom udario u krovišta. Srećom, i to je prošlo bez nekih posljedica.
No, ništa bolji vremenski uvjeti jučer nisu bili ni u drugim dijelovima zemlje, a prve sniježne pahulje rano ujutro iznenadile su stanovnike Istre i Like što je uvelike utjecalo na promet koji se, kako javlja HAK, odvija otežano, a korištenje zimske opreme je obvezno. Oko 13 sati sniježni pokrivač spustio se i na glavni grad, ali i na područje susjedne nam, Šibensko-kninske županije, gdje su jučer iza 14 sati zavladali pravi zimski uvjeti sa snijegom, susnježicom i niskim temperaturama.
Snijeg je pao u Rovinju, Momjanu kod Buja, Opatiji, Parg-Čabaru, Ogulinu, Zavižanu, a prema najavi prognostičara Državnog hidrometeorološkog zavoda prvi snijeg očekuje se i Rijeci, a tijekom sljedećih nekoliko dana takvo će se stanje zadržati u gorskim predjelima i većem dijelu unutrašnjosti zemlje, dok se na Jadranu predviđa kiša. Iz HAK-a upozoravaju sve one koji kreću na put da ne idu bez zimske opreme.
Prognostičari za danas, u subotu, na području cijele zemlje najavljuju bolje vrijeme. U noći i tijekom jutra još će biti oblačno s mjestimičnom kišom i snijegom, a danju većinom suho i djelomično sunčano. Vjetar slab i umjeren, na moru moguće i jak zapadni i jugozapadni. Temperatura zraka bit će od 2 do 8, u gorju i ispod ništice, a na Jadranu između 9 i 15 °C.


 UVJETI NA CESTAMA




Iz HAK-a upozoravaju da je oprez potreban kod graničnih prijelaza prema Sloveniji: Rupa i Pasjak gdje se uslijed snijega stvara snježni pokrivač te je obvezna zimska oprema. Jednako je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, a iz HAK-a upozoravaju da je na snazi i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između Bosiljeva i Kikovice, državnom cestom D23 Žuta Lokva-Senj, u Gorskom kotaru na cestama D3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Sopač, D32 Prezid-Delnice, D42 Stubica-Ogulinski Hreljin, D203 Delnice-Brod na Kupi, D305 Parg-Čabar, D501 Meja-Oštrovica-Gornje Jelenje te na županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog. Isti uvjeti su i u Lici na D1 Grabovac-Krnjak i D217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo. Zbog snijega obavezna je zimska oprema na državnoj cesti D8, na dionici GP Pasjak-Rupa-Permani, u zaleđu Opatije i Matulja, kroz Kastav i Klanu te na cestama u Istri Buzet-Vodice-Mune i Trstenik-Lupoglav. Opreznije treba voziti zbog snijega u Lici i na širem riječkom području, posebice na autocestama A1 između čvorova Bosiljevo i Gospić te na A7 između čvorova Rupa i Jurdani.