Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gotovina na misi zahvalnici za oslobađanje generala iz Haaga

Autor: Velimir Brkić

26.11.2012. 23:00
Gotovina na misi zahvalnici za oslobađanje generala iz Haaga

Foto: Vedran SITNICA



Hrvatski general Ante Gotovina sinoć je sudjelovao na svetoj misi u zadarskoj crkvi sv. Šime gdje je došao u pratnji prijatelja Željka Dilbera i pakoškog načelnika Milivoja Kurtova. Svetu misu u zajedništvu s upraviteljem svetišta sv. Šime don Josipom Lenkićem i 30-ak subraće svećenika predvodio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji sa sjedištem u Zadru.
Bila je to misa zahvale za oslobađanje hrvatskih generala Gotovine i Markača, vrhunac molitvenog lanca “Krunicom za pravdu i mir” za nevino utamničene hrvatske generale u Haagu, koji su na jesen 2009. godine pokrenuli svećenici Zadarske nadbiskupije. Molitveni lanac svakog petka održavao se naizmjenično u 50-ak župa. Molitva krunice, najjače “oružje” koje imaju i Crkva i vjernički puk, se nastavio u zadarskim crkvama sv. Šime i sv. Frane.
– Krunica se prvi put javno započela moliti u predvečerje Domovinskog rata na trgovima, a nastavila se moliti u našim crkvama, u skloništima, na prvim crtama obrane. Svi smo tada u molitvi bili jedno, kazao je fra Andrija.
Tijekom zadnjih dvaju desetljeća hrvatske suverenosti prolazili smo kroz mnoštvo teških trenutaka, koje smo promatrali u svjetlu vjere i povijesti spasenja sa zahvalnošću svima, a osobito hrvatskim braniteljima, koji su žrtvovali svoje živote za slobodu naše domovine.
– Kada je završio osloboditeljski, obrambeni Domovinski rat mislili smo, naglasio je, pomislili smo da je sve gotovo. A tada su utamničeni nevini hrvatski branitelji, hrvatski generali i započela je zajednička molitva krunice koja je potrajala do njihovog oslobađanja, rekao je propovjednik.
Dodao je kako oslobođenjem hrvatskih krajeva nisu prestali izazovi i kušnje za one koji su podnijeli najveći teret ratnih godina.
– Vojvodo Isuse Kriste, čekamo tvoju zapovijed. Sada je započeo treći put. Započela je treća bitka, kako pobijediti zlo u sebi, kako graditi nove odnose na Božjim temeljima, na Božjim zakonima, da od vjere ne pravimo ideologiju, poručio je fra Andrija.
Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor kojim je ravnao mons. dr. Pave Kero, prepozit Stolnog kaptola sv. Stošije.
Na kraju misnog slavlja general Gotovina je darivan umjetničkom slikom, autentičnim zadarskim suvenirom i DVD-om o sv. Šimi. Tom prigodom je Ines Grbić iz Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije prepričala anegdotu koja ovih dana kruži Zadrom.
– Kad su jednog učenika Osnovne škole Zadarski otoci s Bilog briga upitali da nabroji svece, nebeske zaštitnike grada Zadra, on je odgovorio: ‘Stošija, Šime, Krševan, Zoilo i general Gotovina’, što je izazvalo pljesak nazočnog vjerničkog mnoštva.