Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mladi žele upoznati svoj grad

Autor: Valentina Mlađen

26.11.2012. 23:00
Mladi žele upoznati svoj grad

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarski pisac Tomislav Marijan Bilosnić, u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Zadra i Blagdana sv. Krševana predstavio je u Gradskoj loži svoju knjigu “Sjaj zadarskog zlata”. Knjiga je objavljena još 2006. godine povodom 50. godišnjice osnutka Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru koja je obilježena 2007. godine.
Uz predstavljanje ove knjige Bilosnić je publici, u kojoj je sjedilo mnoštvo mladih, predstavio dvadesetak svojih drugih knjiga koje na arheološkom, povijesnom i kulturološkom planu obrađuju teme vezane za Zadar i zadarski prostor.
– Mnoge svoje knjige, kao što vidite, posvetio sam svome gradu, a upravo zahvaljujući vama mladima koji sjedite ovdje grad mi uzvraća prilikom da vi znate gdje ste rođeni i da zavolite svoj zavičaj jer kada upoznate odakle potječete tada ste, kako bi rekao Ujević, upoznali čitavu vasionu, obratio se Bilosnić mladima.
Čitava knjiga posvećena je zadarskom zlatu i srebru, odnosno glasovitim izlošcima Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru. Predstavljajući je nazočnima Bilosnić je pročitao uvodni tekst iz knjige naglasivši kako je on nastao 1991. u najteža ratna razaranja Zadra. U tekstu autor donosi presjek svega onoga što se događalo sa zadarskim zlatom i srebrom od njegova nastanka pa do danas. Posvetio ga je, kako je kazao, Marijanu Grgiću, čovjeku koji je osmislio prostor izložbe.