Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sedamnaest stoljeća crkve i svi zadarski sveci i zaštitnici

26.11.2013. 23:00
Sedamnaest stoljeća crkve i svi zadarski sveci i zaštitnici


Vodič “Zadarski sveti zaštitnici i bogata spomenička baština” na proteže se na devedeset stranica, a uz hrvatski imamo tekstove i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku


U sklopu manifestacije “Dani Ivana Pavla II.”, među ostalim događanjima, predstavljena su dva najnovija izdanja Zadarske nadbiskupije. U ponedjeljak je u dvorani sjemeništa “Zmajević” u Zadru predstavljen zbornik radova znanstvenog skupa o 1700. obljetnici mučeništva sv. Stošije pod nazivom “Sedamnaest stoljeća Zadarske Crkve II.” te vodič “Zadarski sveti zaštitnici i bogata spomenička baština”, izdavača Zadarske nadbiskupije i Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato. O zborniku koji na 450 stranica donosi radove s navedenog znanstvenog skupa govorio je don Zdenko Dundović.
Bez suhoparnih opisa
– Ovo je vrijedna građa i pomoć istraživačima u proučavanju povijesti Zadarske nadbiskupije, rekao je Dundović. Zadarski nadbiskup mons Želimir Puljić, u kontekstu predstavljanja zbornika, aludirajući na riječi pokojnog blaženika Ivana Pavla II. kazao je kako narod bez prošlosti nema ni budućnosti.
Vodič o zadarskim svecima i spomeničkoj baštini predstavili su priređivač vodiča, crkveni povjesničar mons. dr. Eduard Peričić i direktorica Laudata Ksenija Abramović.
Vodič “Zadarski sveti zaštitnici i bogata spomenička baština” na proteže se na devedeset stranica, a uz hrvatski imamo tekstove i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.
– Vodič uz svu stručnost, nije pisan samo stilom suhoparnih podataka, već se vidi kako mons. Peričić živi za svoj grad, istaknuo je mons. Puljić.
– Mons. Peričić povezao je povijest s vjerom. Nijedne te crkve, kipa, slike ili moćnika ne bi bilo bez velike vjere onih koji su ovdje živjeli prije nas. Dajemo vodič gostima na čitanje, ali još više i sebi samima, da nikad ne zaboravimo gdje i zašto živimo, rekla je Abramović.
Trgovi, palače i perivoji
Mons. Peričić je istaknuo kako su u Zadru profana i sakralna zdanja svih razdoblja, te su spomenici vidljivi do prapovijesti do dan danas. U vodiču se opisuju crkve, samostani, umjetničke zbirke, institucije, poput Sveučilišta u Zadru, prvog hrvatskog sveučilišta koje su u 14. stoljeću osnovali dominikanci, nekadašnje Centralno-bogoslovno sjemenište ili sadašnji jedinstveni Muzej antičkog stakla. Na prikladana način opisano je devetnaest trgova, palača i perivoja.