Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svirali Mozarta, Stravinskog i – Josipovića!

26.11.2013. 23:00
Svirali Mozarta, Stravinskog i – Josipovića!


Prvi koncert u ovoj sezoni održao je Zadarski komorni orkestar. Pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, uz nastup solista Andreja Žusta, zadarski komorni je na prigodan način obilježio Dan grada Zadra.
Žust u sekciji rogova
Na prvome od sveukupno šest koncerata u ovoj Koncertnoj sezoni, Zadarski komorni orkestar izveo je atraktivan program sastavljen od djela Ive Josipovića, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Igora Stravinskog i Benjamina Brittena.
Maestro Repušić za solista ovog koncerta odabrao je Andreja Žusta. Radi s o mladom hornistu zaposlenome u jednom od najcijenjenijih europskih orkestara, Berlinskoj filharmoniji. Nakon niza osvojenih prvih nagrada na natjecanjima diljem Europe i školovanja u rodnoj Sloveniji, Žust je postao stipendistom Berlinske filharmonije koja nije propustila priliku uzeti ga pod svoje okrilje i zaposliti u sekciji rogova. Na zadarskom koncertu imali smo priliku slušati ga u interpretaciji Mozartovog Koncerta za rog i orkestar br. 4 u Es – duru K. 495. Prije jednog od najdopadljivijih koncerata klasičarskog majstora, Zadarski komorni svirao je nagrađivano djelo aktualnog Predsjednika repzblike Hrvatske, Ive Josipovića, Samba da camera.
“Jednostavan” kraj
Nakon stanke na programu je bilo rijetko izvođeno djelo Igora Stravinskog, Concerto in Re, poznato kao Basel concerto. Svečani koncert Zadarski komorni završio je Jednostavnom simfonijom Benjamina Brittena.