Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uzdasi ohole Bure zapjenili ražanačko more (FOTOGALERIJA)

26.11.2013. 23:00
Uzdasi ohole Bure zapjenili ražanačko more (FOTOGALERIJA)


Bura nastaje tako što se hladan zrak iz kopnenog zaleđa ruši niz strme obronke gorskog lanca i kroz uske primorske drage prema moru, pa struja zraka, gibajući se niz strmu kosinu, postiže uz neke uvjete vrlo veliku brzinu. Ima izrazitu vertikalnu komponentu gibanja (odatle naziv padajući vjetar) te jaku nemirnu struju zraka ili turbulentnosti. Ova se osobina očituje osobito u tome, što glavna struja vjetra nije jednolična, pa tako bura puše na mahove, pri čemu se slabiji i jači udarci refuli (tal. raffica, tal. dial. refolo) odmjenjuju uz kraće ili duže stanke, za kojih vjetar znatno oslabi. Ime tog vjetra potječe od grčke rijeci “borej” (boreas, boras) s više značenja: sjever, gora, vjetar koji puše s gore, sjevernjak.
U narodnim vjerovanjima, postoje razne legende o Buri u liku mlade djevojke. Petar Zoranić u svom romanu Planine zapisao je jednu verziju legende. Prema toj narodnoj priči, Bura je bila mlada i vrlo lijepa, ali i ohola djevojka, plemenitog roda. Zbog svoje naprasitosti i oholosti, odbijala je redom sve prosce. Svoju ljepotu ipak je previše hvalila i dičila se njome, i jednom prilikom izjavila je da je ljepša i od samih besmrtnih vila. Zbog takve oholosti, Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao. Kad god neka žena zgriješi istim grijehom, ohološću, ona gorko uzdahne sjećajući se svog nekada sretnog života. Od njenih uzdaha nastaje snažan i hladan vjetar, bura.
 Kako god bilo, kolika je silina bure koja je i jučer nemilosrdno šibala preko mora i po ulicama, uhvatio je i naš fotoreporter koji se s burom “sukobio” u Ražancu.