TKO JE POGRIJEŠIO? 12-godišnjoj djevojčici poslali ovrhu zbog neplaćene pretplate

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Primanje obavijesti o ovrsi stresan je doživljaj, no kada je zbog neplaćene HRT-ove pretplate roditelj primi na ime svog 12-godišnjeg djeteta, s uredno navedenim njegovim OIB-om stvari poprimaju puno veći značaj.

Ljiljana Miletić Sorić u petak, 5. studenog, obavijest odvjetničkog društva Hanžeković i partneri naslovljenu na ime svoje kćeri primila je upućenu s adrese ureda zadarske javne bilježnice Vere Marčine. Iako s krivom adresom, no s točnim OIB-om njezine kćeri, ovršni prijedlog navodio je kako njezino dijete duguje ovrhovoditelju (Hrvatskoj radioteleviziji), temeljem izvatka iz ovjerevovljenih poslovnih knjiga, 480 kuna. Rješenje o ovrsi nalagalo je tako da ovršenik isplati iznos od 480 kuna zajedno sa zateznim kamatama, te uvećano za trošak ovršnog postupka u iznosu od 931,25 kuna u roku od osam dana.  

- Istog sam trena nazvala javnu bilježnicu Marčinu koja je rekla da će kontaktirati Hanžekovića te se ubrzo javila s telefonskim brojem za kontakt. Uspjela sam ih dobiti nakon tri sata i tada su mi rekli da su OIB mog djeteta dobili od MUP-a, prepričava Miletić Sorić, dodajući kako im je poručila da očekuje ispriku, a kako to nije dobila u tjedan dana od događanja, uputila je prigovor javnom bilježniku. Uostalom, ističe ona, nema nikakvih dugovanja prema HRT-u te da s adrese na koju je prijavljena njena obitelj uredno plaćaju HRT-ovu pretplatu.

- Vrlo brzo dogodilo se povlačenje optužnog prijedloga, koje je doduše napravljeno istog dana kada je i gospođa uložila prigovor, što smo joj i savjetovali radi opreza. Drago mi je da je gospođa reagirala, no žao mi je što je imala određene troškove. Po meni ovakav način nije bezopasan, jer može se dogoditi greška, kazala je bilježnica Vera Marčina koja nije znala reći tko je pribavio OIB djeteta, odvjetničko društvo ili stranka koja je pokrenula postupak, no on je već bio u ovršnom prijedlogu.

Upitana za komentar o korištenju OIB-a malodobnog djeteta za ovršavanje računa  zbog neplaćene pretplate pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić prokomentirala je kako je iz opisane situacije teško dobiti posve jasnu sliku o tome kako je bilo  moguće da je 12-godišnje dijete dobilo obavijest o ovrsi s navedenim svojim OIB- om.

- Budući da se čini kako je riječ o pogrešci, zasigurno je u redu da se onaj, tko je  pogriješio, ispriča zbog toga. No, ono što doista zabrinjava u ovom slučaju jest pitanje kako je navedeno odvjetničko društvo došlo do OIB-a djevojčice. Premda OIB nije tajni broj, da bi se došlo do podatka o OIB-u, potrebno je raspolagati i nekim drugim podacima djeteta. Za nas je upitno kako je odvjetničko društvo došlo do podataka o djetetu, stava je pravobraniteljica Milas Klarić, podsjećajući kako sumnju na  neovlašteno traženje ili prosljeđivanje osobnih podataka građani mogu prijaviti  Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Od odvjetničkog društvo Hanžeković i partneri, kao niti od Službe za odnose s javnošću HRT-a, nismo uspjeli dobiti komentar i pojašnjenje ovog slučaja.

više u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno