Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LOV NA PLAGIJATE: Sustav za provjeru izvornosti radova neophodan u vrijeme copy paste generacije

27.11.2017. 16:44
LOV NA PLAGIJATE: Sustav za provjeru izvornosti radova neophodan u vrijeme copy paste generacije


Na Sveučilištu u Zadru već godinu dana "živi" sustav Turnitin. Iako ga se umnogome percipira kao alat za otkrivanje plagijata, to baš i nije tako. Zašto je uopće nabavljen ovaj softver i koja je njegova prava namjena pojašnjava nam dr. sc. Ivanka Stričević, prorektorica zadarskog Sveučilišta.
– Dok smo znali koje izvore imamo na policama u tiskanom obliku bilo je vrlo lako pratiti znaju li studenti pisati izvorne radove. U današnje vrijeme, kada govorimo o copy paste generaciji, dakle sve je dostupno i sve se može preuzimati, mladi zapravo moraju naučiti kako se služiti tuđim radovima i kako na temelju onoga što su naučili od drugih stvarati nešto novo. To je pitanje danas vrlo aktualno upravo zato što je dostupnost neograničenog broja informacija i cjelovitih informacija na mreži tako laka da zapravo tom lakoćom dovodi do nepravilnog, nedopuštenog preuzimanja tekstova iz raznih izvora, naglašava Stričević.


Ključan je nastavnik
Tržište različitih softvera koji "otkrivaju plagijate", ističe dalje prorektorica, vrlo je dinamično. – Naime, mi ne možemo, kao nastavnici bilo koje razine, znati sve izvore, ne možemo poznavati svu dostupnu literaturu, bilo da je objavljena, bilo da je neobjavljena, pa se nalazi u nekim repozitorijima kao što su studentski radovi, ne možemo znati gdje je sve student mogao preuzeti nešto što je meni predao kao svoj seminarski rad, završni rad i slično, navodi prorektorica, ističući kako je svrha takvih sustava da pomognu u pretraživanju informacija. Koliko široko i duboko oni mogu pretraživati zapravo govori o tome o kakvom se sustavu radi, na koji način je primjenjiv.
– Kad smo mi nabavljali sustav Turnitin za  Sveučilište u Zadru, uzeli smo onaj za koji znamo da na svjetskom tržištu slovi kao jedan od složenijih jer pretražuje najviše različitih izvora, najviše baza, ulazi u ono što je dostupno svima i ono što je dostupno pod različitim ugovornim licencama, kao što su baze znanstvenih radova, stručne baze i slično. S druge strane, odlučili smo se za njega zato što to nije sustav za otkrivanje plagijata, to je sustav koji nam pomaže u prepoznavanju sličnosti u istraživanju izvornosti rada. Je li nešto plagijat ili ne to ne govori sustav, to govori onaj tko čita rezultate koje mu sustav daje, u ovom slučaju nastavnik. Sustav ima svoj algoritam na temelju kojeg radi, a na koji način će biti interpretirano ono što je on pronašao to je pitanje nastavnika i to je ključna stvar. Nadalje, ono što je nas zanimalo u ovom sustavu za provjeru izvornosti radova bilo je to što se zapravo radi o edukativnom softveru. Studenti mogu dobiti pristup, mogu sami vidjeti ono što nastavnik vidi, naravno pitanje je na koji način nastavnik koristi sustav, u nastavi ili ga koristi samo za provjeru radova, kaže prorektorica Stričević, dodajući kako su standardizirali na razini Sveučilišta da svi završni radovi prije predaje u digitalni repozitorij prolaze kroz provjeru.


Dopušteni postotak markiranja deset posto
– I nastavnici znaju na koji način će obrazložiti ako neki rad ima veći postotak podudarnosti. Te podudarnosti se mogu dogoditi zbog vrlo banalnih stvari, da naprosto ponavljamo neke generalne informacije o radu koje su nam svima iste dakle preliminarne stranice koje su svima jednake ili podnožne bilješke u pisanju samog rada. Dakle, ponavljam ono što je ključno, nastavnik će reći radi li se ovdje o plagijatu ili ne. Sustav će mu vrlo jednostavno i zapravo vrlo transparentno pomoći da zna zašto je markirao, označio nekom određenom bojom neki određeni dio teksta. Dakle, pokazat će mu gdje je pronašao takozvani  "matching", gdje je pronašao podudarnost, pokazat će mu izvorni rad iz tog časopisa ili baze, naravno, govorimo o radovima koji su nam dostupni u digitalnom obliku. On će zapravo pokazati da rad koji čita ima podudarnost s tim i tim časopisom, ističe prorektorica Stričević.
Dakle, provjera ide na način da se rad unosi u sustav i Turnitin prepoznaje sve moguće vanjske izvore u kojima se rad podudara i to markira raznim bojama i brojkama.
– Uloga Turnitina je da upozori na sličnost ili jednakost s izvorima, te matematički izračunava koliki je postotak. Sustav je godinu dana u primjeni, standardizirali smo neke stvari, te nema nikakvih većih primjedbi, istaknula je prorektorica Stričević uz napomenu kako je maksimalan dopušteni postotak markiranja deset posto.