Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najavljena 22. velika humanitarna akcija Zadrana za Vukovarce

27.11.2017. 13:32
Najavljena 22. velika humanitarna akcija Zadrana za Vukovarce


Kao i prijašnjih godina sabirni centar u kojem će se prikupljati paketi s doniranim artiklima i stvarima nalazit će se u OŠ Šimuna Kožičića Benje
I ove godine Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar u suradnji sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom organizira veliku humanitarnu akciju „Vukovaru ZaDar“. Riječ je, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici Zadarske županije, o tradicionalnoj 22. akciji usmjerenoj prema vukovarskim obiteljima koje žive u teškim socijalnim uvjetima i kojima zadarski učenici, ali i mnogi drugi Zadrani pomažu prikupljanjem hrane, higijenskih potrepština i novčanih sredstava koja će biti uplaćena Caritasu Vukovarskog dekanata.
Pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna, istaknuo je kako je Zadarska županija kao jedan od suorganizatora na račun vukovarskog Caritasa već uplatila 10.000 kuna, a o samoj akciji javnost je podrobnije izvijestila časna sestra Melhiora Biošić iz HKUMST Zadar. Ona je najprije pojasnila zbog čega ove godine akcija "Vukovaru ZaDar" nosi broj 22. iako je prošle godine održana 20. po redu akcija pod ovim imenom.
– Nakon što smo lani poslali konvoj s namirnicama i potrepštinama za Vukovar, javila nam se Željka Mitrović Jurić i zamolila za pomoć siromašnim obiteljima u Berku, te smo u kratkom roku sakupili pomoć za to mjesto kraj Vukovara, a ta je pomoć na kraju količinom premašila pomoć prikupljenu u akciji "Vukovaru ZaDar", ispričala je časna sestra Melhiora kako su na inicijativu ove vukovarske prognanice i svima znane "djevojčice u plavom kaputiću", Zadrani prošle godine prikupili pomoć i za Berak, te tako lani praktično organizirali dvije humanitarne akcije za najsiromašnije žitelje Vukovarsko-srijemske županije.
Kao i prijašnjih godina sabirni centar u kojem će se prikupljati paketi s doniranim artiklima i stvarima nalazit će se u OŠ Šimuna Kožičića Benje.
– Prikupljanje paketa počinje u četvrtak, 30. studenoga od 8 do 19 sati, zatim u petak, 1. prosinca u istom vremenu, te u subotu, 2. prosinca od 13 do 15 sati. Sam odlazak konvoja predviđen je za ponedjeljak, 4. prosinca oko 9.30, do kada će se od 7 sati još uvijek prikupljati pomoć, naveo je ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje Marko Marin.
Središnji dio ove velike humanitarne akcije, najavljeno je dalje na presici, predviđen je za subotu, 2. prosinca bogatim prijepodnevnim glazbenim programom na Narodnom trgu, kada će svi građani koji to žele moći podržati akciju na samome trgu uplatama, ali i donošenjem paketa pomoći.
– U programu, koji će trajati od 9.30 do 13 sati, najavila je Jasminka Vlašić, nastupit će brojni zadarski izvođači – od pjevača i glumaca do KUD-ova i raznih udruga, a svoj dolazak najavili su i iz projekta Zelena i plava Hrvatska koji okuplja brojne udruge, KUD-ove, te glazbenike iz nekoliko županija.
U ime Grada Zadra, jednoga od suorganizatora, podršku akciji "Vukovaru ZaDar" iskazala je Anita Gržan Martinović, koja je naglasila kako će Grad Zadar akciju poduprijeti u svim segmentima.