Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ligom za prvaka riješiti ostanak

Autor:

26.12.2008. 23:00
Ligom za prvaka riješiti ostanak


Pojačanja nećemo dovoditi jer za takvo što nema potrebe. Pokriveni smo odlično na svim pozicijama i bilo bi kontraproduktivno gomilati igrače – kaže Perić
Utakmicom u Trogiru u osmini finala Kupa Krešimira Ćosića košarkaši Borik-Puntamike su zaključili 2008. godinu. Gledajući samo dio godine u kojem su započeli novu sezonu polovinom listopada uspjeli su ostvariti polovičan učinak pobijedivši u pet službenih utakmica dok su isto toliko puta s terena odlazili pognute glave. No, razloga za blagdansko veselje u klubu ima napretek jer je ostvaren ipak odličan rezultat u prvenstvu gdje su Puntamičani ispunili sva svoja očekivanja zacrtana prije samog početka sezone. Presjek događanja kroz polusezonu dao nam je Pero Perić, sportski direktor Borik-Puntamike koji je okarakterizirao vrlo pozitivnim posljednja tri mjeseca u kojima je Borik-Puntamika potvrdila svoju konstantu u hrvatskoj košarci.
– S obzirom u kakvom smo raspoloženju dočekali početak sezone u nikad izjednačenijoj ligi, ispalo je odlično. Imali smo nekompletne pripreme jer su nam igrači dolazili za sve vrijeme priprema. U toj su kategoriji Čiklić, Đugum, Šarlija i Petani te nikako nismo uspijevali zatvoriti obrise igre i uloga u momčadi – ističe Perić. Sezona je počela gostovanjem kod Cedevite.
Sačuvali Jazine
– Tamo nismo odigrali toliko loše jer smo se držali u egalu tri četvrtine. Nakon toga smo u premijeri u Jazinama izvukli tešku pobjedu protiv Dubrovnika, da bismo se u trećem kolu jako loše proveli u Dubravi na minus 27 što je bila jedina utakmica gdje smo bili stvarno katastrofalni. Ali, na kraju je bolje ispalo to što smo sve loše napravili u jednoj utakmici tako da smo se brzo rekuperali izvrsnom igrom u Trogiru i vrlo bitnom teško izborenom pobjedom protiv Kvarnera. Do kraja polusezone smo uspjeli obraniti domaći teren što nas je dovelo do situacije u kojoj smo sada da čekamo sve jače momčadi lige u Jazinama što nam je izvrsna prilika da se ponovno nakon dvije godine vratimo u Ligu za prvaka.
Čime ste zadovoljni, a čime ne u polusezoni?
– Najveći su nam problem bile ozljede. Skoro svi igrači su imali problema, netko većih netko manjih. Tako je Đugum igrao vrlo malo, zbog problema s kukovima nije bio u stanju odigrati kvalitetnije dok nam je svih devet utakmica nedostajao Ivica Grgurović, važan igrač koji je u drugom dijelu prošle sezone pokazao koliko znači za momčad. S njim i spremnim Đugumom mi bismo sigurno bili već u Ligi za prvaka. To je mislim najveći razlog našem nezadovoljstvu, jer ništa drugo se ne može ni zamjeriti igračima i stručnom stožeru. Imamo ujednačenu momčad koja kao takva stvara velike probleme protivničkim obranama jer nikad ne znaju od koga će im prijetiti opasnost. To, kao i činjenica da smo uspjeli u Jazinama ne izgubiti nam daje razloga za zadovoljstvo. Gledajući odnose u ligi svaki poraz na domaćem parketu sigurno bi se osjetio na psihi igrača i poziciji na ljestvici.
Suradnja sa Zadrom
Okosnicu momčadi čine najiskusniji Dundov, Mrva, Žorž, imate uz njih pravu plejadu mladih perspektivnih igrača. Jeste li zadovoljni s njihovim učinkom?
– Ne mogu naći nikakve zamjerke svojim igračima, već im mogu samo zahvaliti na trudu koji ugrađuju za dobrobit kluba. Važno je istaknuti da recimo Mrva, Žorž, Dundov, Jurjević nisu u mogućnosti trenirati dvaput dnevno poput ostalih jer imaju obveze na svojim radnim mjestima. Želim zahvaliti na odličnom radu stručnog stožera na čelu s Tihomirom Bujanom koji je srastao s ovom momčadi i poznaje ih u dušu. Uprava na čelu sa Zdenkom Mičićem je redovito pratila sve potrebe kluba te se zbližavanjem s Upravom KK Zadar uspjela postići sada odlična suradnja, što se već ostvaruje preko toliko traženih termina za treniranje u Jazinama i na Višnjiku.
Kakve su želje i očekivanja u 2009. godini?
– Uvijek nastojimo biti bolji nego što jesmo kao kolektiv i osobno. Naravno da se sve želje ne mogu ostvariti, ali ako bude ovako kako je bilo u posljednja tri mjeseca neće biti loše. Naš glavni cilj je izboriti ostanak u ligi, ali ulaskom u Ligu za prvaka ubijamo dvije muhe jednim udarcem tako da se ta opcija čini puno pogodnijom nego strepnja do posljednjeg kola. U kategoriju lijepih želja spada da budemo svi zdravi i kompletni što je glavni preduvjet za normalno funkcioniranje kako u životu tako i košarci.


 TREĆI U PRORAČUNU GRADA


Grad Zadar svake godine sredstvima iz proračuna u najvećoj mjeri rješava financijsku problematiku Puntamičana. Za 2009. godinu Boriku će se iz proračuna dodijeliti milijun i pol kuna (kao i VK Jadran), više će dobiti samo KK Zadar i NK Zadar. Po milijun kuna Boriku je dodijeljno 2007. i 2008., 2006. taj je iznos bio 700.000 kuna, a 2005. 120.000 kuna.




 ŠEST PRVOLIGAŠKIH SEZONA


Košarkašima Borik-Puntamike (nekad samo Puntamika) ovo je šesta sezona u A-1 ligi. Prvi put Puntamičani su u elitu ušli u sezoni 1993./94, prvoligaši su još bili sljedeću sezonu da bi 1995. ispali iz društva najboljih hrvatskih momčadi. U to su se društvo vratili nakon što su u sezoni 2004./05. uvjerljivo osvojili prvo mjesto u A-2 ligi i uspješno prošli kvalifikacije u kojima su imali osam pobjeda i samo dva poraza. Te su sezone Puntamičani napravili pravu senzaciju plasmanom u polufinale Kupa Krešimira Ćosića (poraz od Cibone). U povratničkoj prvoligaškoj sezoni ušli su u Ligu za prvaka, a to im je uspjelo i 2006./07 što će reći da su dvije godine zaredom bili među osam najboljih hrvatskih momčadi. Lani su se spustili skalinu niže te su završili u Ligi za ostanak u kojoj su na kraju osvojili prvo mjesto. U red najvećih pobjeda svakako ide ona ostvarena protiv Zadra 12. ožujka 2007. kada su Puntamičani u Jazinama slavili 91:88 i tako smijenili Petra Popovića s pozicije trenera Zadra. Cijelo to vrijeme, osim osam utakmica u sezoni 2007./08. (trener Ivan Meheš) momčad je vodio Tihomir Bujan. Malo je hrvatskih klubova koji imaju toliki kontinuitet s istim trenerom na klupi.


 GRGUROVIĆ NAJVEĆE POJAČANJE


Hoćete li pojačavati roster za nastavak sezone?
– Pojačanja nećemo dovoditi jer za takvo što nema potrebe. Pokriveni smo odlično na svim pozicijama i bilo bi kontraproduktivno gomilati igrače. Najveće pojačanje bit će nam povratak Ivice Grgurovića kojeg svi željno iščekujemo – kaže Perić.