Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ne znam koliko je realno osvajanje drugog mjesta

Autor: Šime Ćurko

26.12.2008. 23:00
Ne znam koliko je realno osvajanje drugog mjesta


Bit će mi žao ako ne uspijemo izboriti poziciju za viši rang. No, rezultat je uvijek spoj igre na parketu i rada u Upravi, tako je to u svakom klubu. Tek trebamo vidjeti možemo li kao momčad izboriti Premijer ligu i može li to klub financijski podržati – kaže Paleka
Prijelazni rok za rukometaše traje do 31. prosinca. Danas je 27. prosinca, a Roko Paleka, trener Zadar Gortana, ne zna koje će igrače imati na okupu 7. siječenja kad je početak priprema.
– Još uvijek nismo dogovorili status Damira Samaržije, Ivana Mijolovića i Marina Turića. Za svu trojicu smo zainteresirani, ali problem je što još ne znam koje uvjete tim igračima, ili njihovim potencijalnim zamjenama, možemo ponuditi. Osim Frane Đikića, koji je već otišao, svi ostali igrači bi trebali ostati, makar imam takve informacije – kaže Paleka. Kad će se razgovarati s tim igračima, ostalo je još svega nekoliko dana?
– Uprava je prije nekoliko dana imala sastanak na koji nisam bio pozvan i nemam jasan stav oko toga kakve su nam ambicije u nastavku sezone, odnosno kakve su financijske mogućnosti za prvu momčad igrača. Dok se to ne definira ne možemo ozbiljno razgovarati s ovom trojicom igrača kojima je potrebno jasno reći što mogu, a što evenutalno ne mogu očekivati.
Zadar je očito u vremenskom tjesnacu.
– Tako nekako. Odlazak nekog igrača značio bi da za njega trebamo naći zamjenu. Primjerice, ne ostane li Samaržija nužno je dovesti ljevaka. Ne treba zaboraviti niti to da smo u proljeće bez ozlijeđenog Nina Jeraka koji nam je vrlo važan igrač. Bilo bi dobro zadržati igračku širinu ne samo zbog utakmica nego i zbog treninga. Bez dovoljno kvalitetnih igrača nema ni pravih treninga, a bez njih ni pravih utakmica.
Treba nam vratar
Kakav se izgled momčadi može očekivati u proljeće?
– Bio bih zadovoljan kad bismo sačuvali sve igrače koje smo imali u prvom dijelu sezone. Već sam rekao da je moja želja dolazak kvalitetnog vratara bez obzira što nisam nezadovoljan Ivanom Cotom i Jakovom Svorcinom. To su dva vrlo mlada vratara koji su napredovali, ali koji zbog svog neiskustva još uvijek ne mogu kontinuirano dobro braniti svaku utakmicu. Ako bih mogao birati dolazak samo jednog pojačanja odlučio bih se za vratara. Naši su vratari imali do deset obrana po utakmici, a primali smo najčešće oko 25 golova. Možemo tako pretpostaviti da bismo s još ponekom obranom vratara osvojili i pokoji bod više.
Sva je prilika da će Zadar, trenutačno četvrtoplasirani na ljestvici, na kraju ostati bez drugog mjesta i kvalifikacija za Premijer ligu. Prvi je Buzet s tolikom zalihom bodova koja mu jamči već sada ulazak u viši rang, ali do drugog mjesta Zadra trenutačno dijele samo dva boda.
– Drugo mjesto me ne opterećuje, kao što me na početku sezone nije opterećivalo ni prvo ni drugo ni bilo koje mjesto na ljestvici. Za mene je tu situacija jasna, s ovom momčadi ako ostanu svi igrači imali bismo šasne za drugo mjesto. Otežavajuće okolnosti su teži raspored, a i naši konkurenti, tu posebno mislim na Crikvenicu, će se pojačati za nastavak sezone. Budući da je očito da se mi nećemo pojačavati to bi mogao biti dodatni problem. Ovo je liga u kojoj se igra na gol-dva razlike, a to znači da samo jedan kvalitetan igrač može donijeti prevagu. Naša je želja boriti se za drugo mjesto, ali iskreno ne znam koliko je to realno očekivati.
Cilj se mora znati
Nije li to propuštanje još jedna prigode za ulazak u viši rang? Lani ste imali lijepu priliku u kvalifikacijama za Premijer ligu, prije dvije sezone postojala je šansa da se stigne Trogir u borbi za prvo mjesto u Drugoj ligi. Dojam je kao da se u klubu iznenade dobrim rezultatima momčadi.
– Bit će mi žao ako ne uspijemo izboriti poziciju za viši rang. No, rezultat je uvijek spoj igre na parketu i rada u Upravi, tako je to u svakom klubu. Tek trebamo vidjeti možemo li kao momčad izboriti Premijer ligu i može li to klub financijski podržati. Prva Dukat liga bi nam trebala biti dobra priprema za ulazak među one najbolje i to u bližoj budućnosti.
Koliko bliskoj?
– Ne znam, sezonu, dvije ili tri čak i nije toliko bitno. Prioritet je zacrtati smjer u kojem bi išla prva momčad i odrediti njene ciljeve koji bi, nadam se, mogli biti ulazak u najjaču domaću ligu. Kao trener moje je razmišljanje ovakvo; ne uspijemo li ući u Premijer ligu zadržimo momčad, sljedeće ljeto vidimo što nam treba i pokušajmo sljedeće sezone ostvariti ono što eventualno ne bismo uspjeli ove godine.
Kako zadržati kontinuitet dobrih igara?
– Najvažnije je imati iste igrače što duže na okupu. Primjerice, Buzet, koji se prošetao prvim dijelom sezone, već nekoliko godina igra s istim igračima. To je momčad koja je uravnotežena na svim pozicijama i zato su tu gdje jesu. Mi smo ovo ljeto znatno promijenili koncepciju, dosta je igrača otišlo, došli su neki novi i trebalo nam je vremena. Velika poteškoća bio nam je manjak igrača na pripremama, neki su igrači došli neposredno pred početak sezone. Od onih nešto iskusnijih veći dio priprema imali smo samo Jeraka, Pešu, Brkljaču, Cotu i Merhara.
Težak početak
Može li ta činjenica objasniti dva startna poraza?
– Nije bilo lako u prve dvije utakmice. Buzet nas je pobijedio s osam razlike, dugo nas netko nije tako razbio u Mocirama. U drugom kolu u Crikvenici smo odlično otvorili utakmicu i odjednom rupa iz koje se više nismo mogli izvući, pa smo izgubili i drugu utakmicu. Nakon ta dva poraza ozbiljno sam se zamislio oko toga kako dalje u sezoni i što napraviti da krene nabolje. I krenulo je, nakon pobjeda protiv Gorice i Županje uhvatili smo pravu formu.
Sezonu je Zadar završio s 13 bodova. Moglo je biti više, ali i manje budući da ste tri utakmice pobijedili golom razlike.
– Moglo je biti više ako gledamo neriješeno sa Solinom u Micirama ili poraz golom razlike u Kaštelima. Istina, malo je nedostajalo da na kraju imamo manje od tih 13 bodova. Ukupno gledano, to je jako dobar rezultat. Na početku sezone nisam očekivao da možemo biti tako visoko, realnom mi se činila sredina ljestvice, ali smo pokazali da možemo više od toga. Kako god bilo u nastavku sezone za mene je odličan svaki plasman od drugog do petog-šestog mjesta.


 SVE POČINJE OD OBRANE


Zadar dobar rezultat gradi na dobroj obrani. Pokazalo se da je ključno ne primiti više od 25-26 golova jer većinu takvih utakmica Zadar ne gubi.
– Taktiku gradimo prema profilu igrača koji imamo, a očito je da taj profil naginje igri u kojoj je naglasak na obrani. Obrana je ključ svega ne samo kod nas nego uopće u modernom rukometu koji se bazira na obrani. Iz dobre obrane priozlazi i dobra tranzicija u napad iz koje onda dolaze tzv. laki golovi. Nema lakih golova bez dobre obrane.




 VELIKA POBJEDA PROTIV SPLITA


Zadrani su jesenas dvaput pobijedili premijerligaša EMC Split koji vodi Zoran Mikulić (Paleka: Mikulić je ostavio puno traga na mojoj trenerskoj formaciji), nekadašnji učitelj Roka Paleka. I dok pobjeda u prijateljskoj utakmici nije izgledala kao (pre)veliko iznenađenje uspjeh u Kupu, koji je Zadru donio ulazak među 16 najboljih momčadi, bio je senzacija jer je Zadar igrao bez Jeraka, Buovca i Mijolovića.
– Mislim da nas je u toj utakmici Split malo podcijenio. Kad su shvatili da će nas teško pobijediti bez maksimalnog angažmana već je bilo kasno. Kad je riječ o nama odigrali smo jako discipliniranu utakmicu, igrali smo strpljivo u napadu i lopta je išla dosta brzo. Igrači su imali i poseban naboj jer je s druge strane parketa bio premijerligaš i kad se sve to spojilo dogodila se naša velika pobjeda.


 BOLJI JE SAMO BUZET


Izjavili ste da je Zadar jedna od rijetkih momčadi u ligi koje su kvalitetno pokrivene na svim pozicijama.
– Bolji je u tom pogledu samo Buzet. Imamo donekle ujednačene sve pozicije, a jednom od naših vrijednosti smatram i tu da smo na svakoj utakmici imali najmanje sedam-osam igrača koji su svoje golove ravnomjerno rasporedili. Osim toga, za razliku od lani, prošili smo broj igrača koje koristimo na utakmicama.


 NITKO NIJE PODBACIO


Pojedinačni učinak igrača?
– Od mlađih najveći su napredak ostvarili Mijolović i Merhar i oni su naša perspektiva. Obojica mogu još bolje, baš kao i vratari Cota i Svorcina. Manje je igrao Vučetić koji je bio odličan protiv Splita, a Barešić, Šimičević i Miletić nisu imali toliko prilike u prvoj momčadi dijelom i zbog toga jer je konkurencija na njihovim pozicijama vrlo snažna. Brkljača je odigrao na puno boljoj razini od one koju je igrao nakon povratka iz Bjelovara kad je potpuno pao u formi. Ovo je jedna od boljih Brkljačnih polusezona u kojoj se osim u šutu popravio i u nekim kretnjama. Peša također dobar, počeo se bacati na glavu, Jerak standardno dobar, Žeravica i Samaržija su se potvrdili kao pojačanja. U taktičkom dijelu napredovao je Buovac. Ukratko, nitko nije podbacio, pogrešaka je bilo kod svih i taj dio treba ispravljati u nastavku sezone.