Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Badnjak u mirisima i okusima bakalara

26.12.2010. 23:00
Badnjak u mirisima i okusima bakalara


Ideja da se za žitelje Biograda pripremi besplatni bakalar potekla je od Srednje škole Biograd, a prihvatio ju je Grad Biograd te biogradski ugostitelji koji su joj se rado odazvali. Tako su uz mlade kuhare biogradske srednje škole na bakalarijadi sudjelovali i djelatnici hotelske kuće Ilirija, zatim hotela Bolero, Žućo te većih gradskih restorana – Meduze, Rive, Arkade i Guste


Uoči božićnih blagdana u Biogradu na Moru održan je niz prigodnih manifestacija, sajmova i priredbi. Među ostalim je prvi put ove godine upriličeno i javno kušanje bakalara.
Prva biogradska bakalarijada održana je na Badnji dan na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ideja da se za žitelje Biograda pripremi besplatni bakalar potekla je od Srednje škole Biograd i njezinog ravnatelja prof. Bože Došena, a prihvatio ju je Grad Biograd te biogradski ugostitelji koji su joj se rado odazvali. Tako su uz mlade kuhare biogradske srednje škole na bakalarijadi sudjelovali i djelatnici hotelske kuće Ilirija, zatim hotela Bolero, Žućo te većih gradskih restorana – Meduze, Rive, Arkade i Guste.
Svi oni nisu žalili truda te su pripremili bakalar na najrazličitije načine, sveukupno preko 350 porcija. Tako su svi oni koji su to željeli mogli kušati ovu blagdansku poslasticu pripremljenu na brudet, na bilo, na venecijanski ili pak na bodulski. Bilo je i malih zalogaja pa su se tako mogle degustirati i paštete od bakalara na kukuruznom kruhu što se Biograđanima posebno svidjelo. Bakalarijadu je otvorio predsjednik biogradskog Gradskog vijeća Tonči Šangulin, a blagoslovio biogradski župnik don Zdenko Milić. Dio pripremljenih jela učenici srednje škole Biograd odnijeli su i darovali Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu te Zavodu za osobe s posebnim potrebama u Svetom Filipu i Jakovu.