Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Golede” osvijetlile cijeli Sukošan

26.12.2010. 23:00
“Golede” osvijetlile  cijeli Sukošan


I u ovogodišnjoj Badnjoj noći Sukošan  je jednostavno gorio od brojnih “goleda”, odnosno velikih  koleda, vatri-badnjaka na otvorenom. Stoljećima je na centralnom trgu Gornja vrata, do  prije četrdesetak godina, gorjela samo jedna “goleda”, od  Badnjaka do Tri kralja. Danas  su neka druga vremena, bilo je  desetak “goleda”, od zaseoka  Makarska do Marine, od nogometnog igrališta Zlatne luke  do Punte, za što su izgorjeli  deseci kubika drva. Usto su se  vrtjeli i janjci, odojci i tuke.
 Nedostajalo je tek više žive  božićne pjesme i natjecanja s  mendulama da ova betlehemska noć podsjeti na one iz drugih vremena.
 Pucnjave iz raznog pirotehničkog arsenala bilo je, ipak u  manjoj mjeri nego prijašnjih  godina.
– I u prošlosti se pucalo iz  različitih sredstava s ciljem tjeranja zime i kratkih dana, a u  slavu života. Nekada se uz pomoć “garbure” ili karabita pucalo iz “važova” s poklopcem,  kažu nam sukošanski veterani  na “garburu”. 
Nakon prigodnog programa  koji su izvela sukošanska školska djeca, koje je uvježbala s.  Antonija, blagdan Kristova  rođenja proslavljen je ponoćkom. Brojni vjernici sudjelovali su u misnom slavlju.  Osim prepunih kafića koji su  radili u Badnjoj noći i župna  crkva Sv. Kasijana, u kojoj je  euharistijsko slavlje predvodio  župnik don Tomislav Sikirić,  bila je pretijesna da primi sve  Sukošance tako da je velika  većina njih za ponoćku, ali i na  kišni Božić svetu misu slušala u  dvorištu crkve.