Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gradsko vijeće Obrovca pred raspuštanjem

26.12.2010. 23:00
Gradsko vijeće Obrovca pred raspuštanjem


Nakon odgode početka sjednice od pet dana za dignuti ruku za ili protiv proračuna od šesnaest članova vijeća došlo je samo osam starih vijećnika HDZ-a i SDSS-a. S njima je u vijećnicu ušao i SDSS-ovac Milani Milić kao zamjena za bolesnog bolesnog Darka Gužvicu koji je podnio ostavku. Dok je za predsjednika vijeću Grga Šošu on punopravni član vijeća koji je jučer osigurao kvorum, oporba tvrdi kako nije vijećnik dok se ne prihvati odluka mandatnog povjerenstva


Je li sjednica Gradskog vijeća Grada Obrovca održana po zakonu i hoće li građani Obrovca već početkom iduće godine na prijevremene lokalne izbore, pitanja su na koje će sljedećih dana odgovarati nadležne službe. U ponedjeljak se u Obrovcu donosio proračun za 2011. godinu i ako se tvrdnje oporba  kako sjednica nije mogla biti održavana zbog nepostojanja kvoruma pokažu točnima, Grad Obrovac neće ispuniti zakonsku obavezu o donošenju proračuna do kraja godine zbog čega pada vijeće i kreće se u raspisivanje novih izbora.
Sjednica koja će možda dovesti do aktiviranja političke atomske bombe na obrovačkom području protekla je neuobičajeno mirno u inače užarenoj vijećnici pokraj Zrmanje. Podsjetimo sjednica je prvotno je bila zakazana za 22. prosinca, ali je odgođena za ponedjeljak uz obrazloženje kako je gradonačelnik Župan na službenom putu. Nakon pet dana odgode za dignuti ruku za ili protiv proračuna od šesnaest članova vijeća došlo je samo osam starih vijećnika HDZ-a i SDSS-a. S njima je u vijećnicu ušao i SDSS-ovac Milani Milić kao zamjena za bolesnog Darka Gužvicu. Dok je za predsjednika vijeća Grga Šošu on punopravni član vijeća koji je jučer osigurao kvorum i odvijanje sjednice, oporba tvrdi kako nije vijećnik dok se ne prihvati odluka mandatnog povjerenstva kojim predsjedava HDZ-ovka Đurđica Roupec. Slijedom toga nema kvoruma, nema sjednice i nema izglasavanja proračuna.
Mišljenja iz Grada Obrovca i oporbe su oprečna.
– Darko Gužvica je u zakonskom roku i na propisan način podnio ostavku na dužnost člana gradskog vijeća. Čim su iz SDSS-a na gradski protokol dostavili obavijest da  Milić mijenja Gužvicu, on automatski postaje vijećnik, kaže tajnik grada i pravnik Slobodan Jurjević.
Oporba ima drugačije mišljenje.
– Mi ćemo osporavati legalnost ove sjednice iz razloga što mislimo da nije bilo kvoruma i da je sjednica protuzakonito održana. Smatramo da Milan Milić nije vijećnik Grada Obrovca dok ga vijeće ne potvrdi. On nije smio glasati za točku vijeća gdje se odlučuje o njemu, kaže HSLS-ovka i gradska vijećnica Marijana Pjetraj.
Milić je prvo dignuo ruku za dnevni red, a zatim je zajedno s drugima za izvješće mandatnog povjerenstva koje je utvrdilo da je Gužvica prema propisima podnio ostavku i da s jučerašnjim danom Milić počinje obnašati dužnost člana gradskog vijeća. U nastavku sjednice bez ikakve analitičke rasprave usvojen je rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za sljedeću. Prema rebalansu gradski prihodi u 2010. bili su 17,5 milijuna kuna, a proračunom za 2011. planira planiraju se prihodi od 35,6 milijuna kuna.


 GUŽVICA DAO OSTAVKU NA DAN KADA JE ZAKAZANA SJEDNICA




Za oporbu je sporno je li Darko Gužvica podnio ostavku u skladu sa Zakonom o izboru članova predstavničkih tijela jedinca lokalne i regionalne samouprave.
– Prema zakonu pisana ostavka treba biti zaprimljena najkasnije tri dana prije zakazane sjednice vijeća. Jučer je održana odgođena sjednica koja je bila zakazana 22. prosinca, u srijedu. Isti taj dan Gužvica je podnio ostavku, dakle nije ispoštovan zakonski rok od tri dana, napominje Pjetraj.


 ŠOŠA: SRETAN BOŽIĆ, BRAĆO SRBI


Predsjednik gradskog vijeća Grga Šoša nakon završetka sjednice svim vijećnicima zaželio je sretnu Novu Godinu, a srpskim članovima vijeća i nadolazeći pravoslavni Božić.
– Sretan Božić braćo Srbi, rekao je Šoša SDSS-ovcima.