Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pozvani smo jedni drugima biti dar i blagoslov

26.12.2010. 23:00
Pozvani smo jedni drugima  biti dar i blagoslov


Obdareni božićnim blagoslovom, i mi smo pozvani biti jedni drugima dar i blagoslov, svojim obiteljima, djeci, roditeljima, svome narodu i svim ljudima dobre volje kako bismo uvijek mogli iskreno pjevati: ‘Radujte se narodi kad čujete glas’. Ustani, stoga, brate. Moli i zovi, kucaj i traži. Ne umaraj se upravljati Novorođenome svoje molitvene vapaje, istaknuo je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić


Misno slavlje na  svetkovinu Rođenja Gospodinova – Božić u katedrali Sv.  Stošije u Zadru predvodio je  zadarski nadbiskup mons.  Želimir Puljić. Božićne čestitke su nakon euharistijskog  slavlja nadbiskupu osobno  uputili dr. Zvonimir Vrančić,  gradonačelnik grada Zadra,  Božidar Kalmeta i Ana Lovrin, kao i o. Petar Jovanović,  paroh crkve Sv. Ilije u Zadru,  članovi Katedralnog zbora Sv.  Stošije i brojni vjernici. Nadbiskup je na početku svete  mise okupljenim vjernicima  poželio čestit Božić i sveto  Porođenje Isusovo.
– Krist nas je okupio i želi  nam uputiti svoju poruku: “Ne  bojte se, ja sam s vama. Došao  sam, jer ste mi dragi. Došao  sam, jer sam vas zavolio”, rekao je mons. Puljić. 
Radujemo se Isusovom  rođendanu  
– I ove godine u božićnom  ozračju u našim crkvama, obiteljima i pred jaslicama pjevamo nama drage božićne  pjesme. Radujemo se rođendanu Isusa Krista i razmišljamo o neobičnom povijesnom  događaju, ali i nadpovijesnom, čudesnom otajstvu: O  djetetu Božjem koje leži na  slamici u štalici, jer za njega  nije bilo mjesta u svratištu. O  nedokučiva li otajstva i promisla Božjega. Dijete nam se  rodilo, Bog nam je darovan.  “Vječni, nevidljivi Sin Božji,  počelo od počela, svjetlo od  svjetla, izvor života i besmrtnosti spustio se k nama. On  sam postade siromašan kako  bi nas obogatio svojim božanstvom i učinio nas dionikom  svoje punine. U utjelovljenom  Djetetu ostvarilo se ono što su  govorili starozavjetni pisci i  proroci, oni su  ga, naime,  najavljivali kao “kneza mira”  koji “tješi svoj narod”, “slugu  Božjeg koji pravdu donosi”,  kao “svjetlo i život”, koji “mir  osigurava”. Slušali smo u vremenu došašća velikog proroka Izaiju, koji nam je mnogo puta govorio o tome. Po  tajni utjelovljene Riječi očima  naše duše sinulo je novo svjetlo. I dok u božićnom Djetetu  spoznajemo Boga, budi se u  nama čežnja za nebeskim dobrima. Jer, na zemlju je sišla  svjetlost velika, kazao je  mons. Želimir Puljić.  
– Evo slavljenog vremena,  dana spasenja, mira i pomirenja. Evo vremena za kojim  nekoć s toliko želja i uzdaha  žuđahu žarko i gorljivo drevni  patrijarsi i proroci. Zbog toga  nas Ivan vodi na početke prapovijesti, vodi nas do Riječi  po kojoj je sve stvoreno i  postalo, Riječi koja se nastanila među nama. Pisac poslanice Hebrejima govori da  je Bog na mnogo načina govorio ocima po prorocima, a  evo u zadnje dane progovori  nam u Sinu svome. “Evo dana  što ga Crkva oduvijek svečano  slavi u pobožnom raspoloženju i zahvaljivanju  Vječnome Ocu jer nas je iz  svoje neizmjerne ljubavi pogledao, smilovao nam se i  poslao nam Onoga koji će nas  pozvati u nebo i u rajske nas  odaje uvesti; samu nam istinu  otkriti i poštenu nas življenju  poučiti; priopćiti plodove kreposti, obogatiti blagom svoje  milosti i konačno primiti nas  među sinove svoje i baštinike  vječnog života”, tako o ovome  otajstvu razmišlja veliki pisac  Karlo Boromejski.
Poklonimo se  Novorođenome
Zato braćo i sestre,  pođimo i poklonimo se  Novorođenome, jer on  je došao čovjeka obasjati svjetlom istine, a  pokajnicima vratiti dostojanstvo i život. Ne  boj se, čovječe, nego  poslušaj što anđeli pjevaju i poručuju: ‘U Betlehemu u štalici rodio  se Krist Gospodin’, istaknuo je poglavar zadarske Crkve. On je  zatim govoreći o  značenju Božića izdvojio kako je važno biti  jedni drugima dar i blagoslov.       
– Zbog toga Božić  nije obični dan, nego  Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca  Božja. Pa i ove godine smijemo se nadati njegovom milosnom pohodu. U iščekivanju susreta s njime kao i njegovog dolaska pod naš krov, u  naše obitelji i naša naselja, u  naša srca, od srca mu kličemo:  ‘Dođi, Gospodine Isuse!’ Obdareni božićnim blagoslovom,  i mi smo pozvani biti jedni  drugima dar i blagoslov, svojim obiteljima, djeci, roditeljima, svome narodu i svim  ljudima dobre volje kako bismo uvijek mogli iskreno pjevati: ‘Radujte se narodi kad  čujete glas’. Ustani, stoga,  brate. Moli i zovi, kucaj i traži.  Ne umaraj se upravljati Novorođenome svoje molitvene  vapaje: Isuse, Ti si i moja  čežnja, čežnja srca moga, moje obitelji. Ti si Emanuel, Bog  s nama. Ti si mir i utjeha  naša.
Papin blagoslov s  potpunim oprostom
 Nadbiskup je na kraju propovijedi poželio čestit Božić –  sveto Porođenje Isusovo, svima nazočnima u zadarskoj  prvostolnici, kao i svim članovima njihovih obitelji,  svećenicima, redovnicima, redovnicama, predstavnicima  građanske vlasti, kulturnim i  javnim djelatnicima, članovima Hrvatske vojske i policije,  obrtnicima, ratarima i pomorcima, svim kršćanima koji će  uskoro po julijanskom kalendaru slaviti Kristovo rođenje,  djelatnicima obavijesnih sredstava, učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, braniteljima i ucviljenim obiteljima naše nadbiskupije, starcima i bolesnicima, djeci, mladićima i djevojkama, svim aktivnim djelatnicima, laicima  po našim župama, kao i svim  članovima zajednica i pokreta  koji se zdušno bore za slavu  Božju i čast Crkve Njegove.
– I već sada želim sretnu i  blagoslovljenu novu 2011. godinu koja neka bude ispunjena mirom, radošću, prosperitetom i blagostanjem, ali  i čežnjom za nebeskim dobrima. U Isusu Kristu koji je  ušao trajno u popis pučanstva,  u naše obitelji, i u našu osobnu povijest, kličemo i zahvaljujemo za taj njegov  pohod. Njegovo je ime Emanuel, Bog s nama, on je jedini  Spasitelj, jučer, danas i u vijeke. Njegova su vremena i  vjekovi i nema drugog imena  pod kapom nebeskom, kako  kaže Sveti Petar, u kojem nam  se spasiti osim imena Isusa  Krista, rođenog od Djevice  Marije u Betlehemu, poručio  je predvoditelj svete mise.  Mons. Želimir Puljić, milošću  Božjom i apostolske stolice  biskup ove svete Crkve zadarske uime pape Benedikta  XVI., svima nazočnima podijelio je blagoslov s potpunim oprostom.
 


MISA PONOĆKA: Bog se utjelovio jer nas je volio




Svetu misu ponoćku u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pjesmom “Radujte se narodi”, mnogobrojni vjernici na početku misnog slavlja slavili su Dijete Isusa u svetoj božićnoj noći.        
 Nadbiskup je u propovijedi posebno istaknuo radost koja uvijek nastaje rođenjem novog djeteta.  
– Nema radosnije vijesti za obitelj od toga da se rodilo dijete. Roditelji su presretni i odmah se to javlja užoj rodbini. Za nekoliko sati svi će doznati tu radosnu vijest, rodbina i susjedi, prijatelji i znanci. To je danas posebice moguće zahvaljujući telefonu, mobitelu, facebooku i svim mogućim modernim sredstvima priopćavanja. Zašto se Bog utjelovio? Zašto je postao čovjekom? Zašto je silazio s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza? Ostajemo nedorečeni pred tim pitanjima i pred tajnom rođenja Bogočovjeka Isusa Krista. Nemamo adekvatnog odgovora osim slutnje da je to učinio jer je čovjeka volio. Bog se utjelovio, došao k nama, jer je nas volio, odabrao i utjelovio se u ljudskoj povijesti radi čovjeka. Bog se raduje čovjeku.
 Ova Radosna vijest koju su anđeli navijestili i pastiri prvi od svih čuli razlijegala se iz dana u dan, iz godine u godinu. I stigla sve do naših dana. I mi smo čuvši tu vijest došli pokloniti se novorođenom malom Djetetu koje leži u jaslama, u kripti ove katedrale. Ono isto Dijete, koje su vidjeli palestinski pastiri, nije nimalo ostarjelo, čulo se u propovijedi uz poticaj kako je uvijek potrebno biti poklonik malenog Djeteta Isusa.       
 Mons. Puljić je na kraju svete mise ponoćke uz božićnu čestitku uputio i na otajstvenost svete i blagoslovljene noći u kojoj je Bog došao na svijet. “Neka blagoslov Novorođenoga bude nad vama, neka ispuni sve vaše želje i neka vas blagoslovi u godini koja je pred nama.”