Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Isusovo rođenje nije se moglo oglasiti preko facebooka

26.12.2011. 23:00
Isusovo rođenje nije se moglo oglasiti preko facebooka


Misu ponoćku u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Zadrani su u velikom broju sudjelovali u slavlju božićne noći u kojoj se rodio Isus Krist, Spasitelj svijeta. Ulazna pjesma “Radujte se narodi” uvela je vjernike u proslavu utjelovljenja Sina Božjega u krilu Djevice Marije.
 Mons. Puljić je na početku euharistije kazao da ovo misno slavlje vodi centralnom, važnom otajstvu Boga koji je čovjekom postao.
– Čuli smo anđeosku poruku ne samo da je Bog došao, nego je poslao svoje izaslanike, neka jave tu radosnu vijest. Božje lice koje je nevidljivo, nedohvatljivo na taj način postalo je nama ovdje po utjelovljenju vidljivo. Po utjelovljenju njegovoga Sina i mi možemo upoznati Oca, a otajstvo utjelovljenja povezalo je Boga i čovjeka, združilo je naravno s nadnaravnim, ovozemaljsko vremensko s nadvremenskim i učinilo razumljivim to otajstvo koje ne shvaćamo i ne razumijemo, rekao je nadbiskup zadarski dodajući da je rođenje Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja, najsvjetliji događaj ljudske povijesti, koji se zbio u punini vremena.
Dar svim ljudima
– Božić je dan našega spasenja i otkupljenja. To je dan kada je Bog postao naša pravda, naše posvećenje i otkupljenje. U malenom djetetu Isusu koga je rodila Djevica Marija dogodio se Božji poklon. On je dar svim ljudima, svakom vremenu i svim narodima, rekao je zadarski nadbiskup, pozivajući vjernike da budu blagoslov i mir jedni drugima.
– Samo tako moći ćemo zahvalno i iskreno pjevati: “Radujte se narodi kad čujete glas.” Ustani, probudi se kršćanine, piše sveti Augustin. Moli, zovi, kucaj i traži, požuri se upraviti svoju molitvu i vapaj Novorođenome, kazao je mons. Puljić.
Na kraju propovijedi uputio je božićnu čestitku svima nazočnima i njihovima kod kuće, kao i svim vjernicima poželjevši čestit Božić i svaki Božji blagoslov od Novorođenoga Kralja.
– Neka vas on obdari svojim blagoslovom, radošću i ljubavlju u Novoj 2012. godini. Čestit vam i blagoslovljen Božić i ova sveta noć. Neka njegov mir i blagoslov počiva nad ovim gradom i u srcima našim, poručio je.
Blagdansko raspoloženje
Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je jutarnje misno slavlje na svetkovinu Kristova rođenja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.
– Nema pravog Božića dok čovjek čovjeku ne postane bratom, a obitelj mjestom Božje nazočnosti po ljubavi i poštovanju, zajedničkoj molitvi i sakramentalnom životu, izdvojio je mons. Puljić na božićnoj misi.
– Božić stvara blagdansko raspoloženje, jer dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. I normalno je što se za taj dan uređuju stanovi i pozivaju prijatelji. To je sastavni dio rođendanskog ceremonijala, naveo je propovjednik, ističući i važnost duhovne pripreme za ovaj blagdan.
 Na kraju misnog slavlja, po ovlasti Svete Stolice, udijelio je apostolski blagoslov s potpunim oprostom.
Božićne čestitke nakon svete mise zadarskom nadbiskupu uputili su gradonačelnik Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić te Božidar Kalmeta, uz članove Katedralnog zbora sv. Stošije i ostale vjernike. Euharistiji je sudjelovao i pravoslavni paroh o. Petar Jovanović.
Isusovo rođenje
– Nema radosnije vijesti za obitelj od toga da se rodilo dijete. Roditelji su presretni i odmah će to javiti užoj rodbini. Za nekoliko sati svi će doznati tu radosnu vijest. Zahvaljujući telefonu, mobitelu, facebooku, sve se brzo saznalo. Onda počinju stizati čestitke i dobre želje sa svih strana, a i prikladni darovi za malo dijete, rekao je nadbiskup dodajući da spomendan Rođenja Kristova odudara od tih standarda.
– Isusovo rođenje zbilo se u nepoznatom judejskom selu i u nepoznatoj židovskoj obitelji. Dapače, u nečijoj zabačenoj štali čijeg vlasnika povijest nije zabilježila. Njegovi roditelji nisu imali kome javiti sretno rođenje Sina. Nikoga u mjestu nisu poznavali, a telefona, pisma i olovke ni za lijeka u to vrijeme. A onda se nebo uključilo i tu radosnu vijest javilo preko svojih poslanika, preko svoga komunikacijskog sustava. Nebo najavi anđelima tu radosnu vijest i odredi im neka je hitno prenesu okolnim pastirima koji su u blizini čuvali svoja stada, po betlehemskim brežuljcima, istaknuo je kroz anegdotu mons. Puljić.